НОВИНИ

Силно лято за туризма във Франция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:13, 30.08.2022
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Франция се похвали с изключително успешен туристически сезон. Резултатите до момента показват, че страната се е върнала на предпандемичните нива както за посещенията на чуждестранни туристи, така и за пътуванията на самите французи.

Силно лято за туризма във Франция, въпреки жегата и пожарите, инфлацията и недостига на работна ръка.

"2022 година беше изключителна година и още не е приключила, след две и половина повече от скучни години. 35 милиона французи са заминали във ваканция тази година. Европейците, но също и американците, се върнаха с пълна сила във Франция, посещавайки цялата страна и най-вече Париж", заяви Оливиа Грегоар, министър на туризма на Франция.

Около 25 милиона чуждестранни туристи е приела Франция през юли и август, което означава 15 милиарда евро оставени в страната средства.

За тези два месеца 23 милиона са продадените билети от Националната железопътна компания, което е с 10% повече в сравнение с преди пандемията.

18% по-високи са оборотите на атракционните паркове. Увеличение има и при хотелите - между 22% и 30% е ръстът на приходите на стая, благодарение на гостите от САЩ и Залива, които предпочитат 5-звездните хотели.

Между 5 и 7 процента повече нощувки са регистрирали къмпингите, най-вече заради завърналите се туристи от Нидерландия, Белгия, Германия и Великобритания.

По думите на ресорния министър туризмът е двигател на френската икономика с дял от 8% от БВП и два милиона преки и косвени работни места.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП затвори заведения и магазини в "Студентски град" в София
НАП затвори заведения и магазини в "Студентски град" в София
Валежи и гръмотевици на много места следобед
Валежи и гръмотевици на много места следобед