НОВИНИ

Михаил Горбачов - следата, която оставя един от най-знаковите политици на 20-и век

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:09, 31.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

На 91 години след тежко боледуване почина Михаил Горбачов. Последният лидер на Съветския съюз остави дълбока следа в историята, слагайки край на Студената война и проправяйки път към една по-демократична Европа.

За живота на един от най-знаковите политици на 20-и век припомняме накратко сега:

Първият и последен президент на Съветския съюз, лидерът, който за едва 7 години на власт успява да промени хода на историята не само за руснаците, но и за целия свят. Михаил Горбачов е на 54 години, когато застава начело на Съветския съюз.

Най-младият генерален секретар на ЦК на Комунистическата партия си поставя за цел да вдъхне нов живот в комунистическата система чрез въвеждане на ограничени политически и икономически свободи, но вместо това довежда до пренареждане на картата на световната политическа сцена.

Политиката му на "гласност" - свобода на словото, позволява немислими дотогава критики към партията и държавата. Но и окуражава националистите, които започнаха да настояват за независимост. Така една по една държавите от Съветския съюз обявяват независимост, а Горбачов не се възпротивява.

Привърженик на политиката на сближаване със Запада - сключва договори за намаляване на въоръженията със Съединените щати и установява партньорски отношения със западните сили за премахване на Желязната завеса. С действията си довежда до слагането на края на Студената война, но и до разпада на Съветския съюз.

Уважаван на Запад, но недолюбван в страната си, Горбачов подава оставка на 25 декември 1991 година. Бащата на съветската перестройка е носител на Нобелова награда за мир и редица други отличия. След като излиза от политиката продължава да се бори за по-демократична Русия, включително с решението си да купи независимия вестник "Новая газета" - един от най-големите критици на Кремъл.

Михаил Горбачов ще бъде погребан до съпругата си Раиса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакциите след смъртта на Михаил Горбачов: Почит към последния лидер на СССР
Реакциите след смъртта на Михаил Горбачов: Почит към последния лидер на СССР
Слънчево и горещо в Източна България, по-хладно в останалата част от страната
Слънчево и горещо в Източна България, по-хладно в останалата част от страната