НОВИНИ

Катастрофалните наводнения в Пакистан отнеха живота на над 1100 души

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:44, 30.08.2022
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Катастрофалните наводнения в Пакистан отнеха живота на повече от 1100 души и преобърнаха живота на милиони хора. Проливните дъждове заляха близо една трета от страната и предизвикаха щети за 10 милиарда долара. За оцелелите след потопа битката за живот съвсем не е приключила.

Къщите им и повечето от онова, което са имали, от дни са под вода. Периодът наистина е дъждовен, но в някои провинции на Пакистан мусонните валежи надхвърлиха четири пъти нормалните стойности. Потопът отнесе сгради и пътища и вместо да напои земеделските площи, направо удави реколтата.

"Нямаме питейна вода, водопроводите са унищожени, генераторът е повреден, нищо не е останало. Какво да правя? Децата ми са застрашени от глада и жаркото слънце", разказва Хадим Хюсеин.

Все още не е известен точния брой на евакуираните и на онези, които сами са потърсили спасение в по-сухите райони само с дрехите на гърба си. Те се нуждаят спешно от подслон, храна, вода и лекарства, от медицински грижи. Пакистан полага усилия, но не може да се справи с кризата от наводненията.

снимки: БГНЕС

"ООН отправя незабавен призив за предоставяне на 160 милиона долара в подкрепа на правителството на Пакистан. Тези средства ще осигурят храна, вода, санитарни материали и здравна защита за 5,2 милиона души", заяви Антониу Гутереш, генерален секретар на ООН.

Пакистанският министър по изменението на климата нарече ситуацията "хуманитарна катастрофа с епични размери", от която страната му ще се възстановява поне пет години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев се срещна с посланик Джим О'Брайън
Президентът Радев се срещна с посланик Джим О'Брайън
Шампионът Балкан с ново лого за 75 години баскетбол в Ботевград
Шампионът Балкан с ново лого за 75 години баскетбол в Ботевград