НОВИНИ

Зам.-министърът на електронното управление: Гарантираме сигурността на машините за гласуване

bnt avatar logo
от БНТ
19:29, 30.08.2022
Чете се за: 03:37 мин.
Политика
Слушай новината

Процесът за удостоверяване на машините за гласуване е в ход, това, което Министерството на електронното управление гарантира, е сигурността на машините за гласуване. Това каза служебният заместник-министър на електронното управление Благовест Кирилов в предаването "Още от деня"https://bnt.bg/bg/a/oshte-ot-denya.

"Очакваме от ЦИК да се направи т. нар. удостоверено изграждане на изходния код, който да бъде зареден в машините. Ние трябва да удостоверим, че целият комплект машина и софтуер отговарят на техническите изисквания. Ако ЦИК реши може да предостави достъп до изходния код на политически партии, на неправителствени организации и други", заяви Кирилов.

Той обясни, че контролът до достъпа до кода е ясно регламентиран и се случва в защитена среда.

"Това, което ние удостоверяваме накрая, е, че този код, който имаме, е същият за всички машини и няма как да бъде изменен, така че да подмени вота. Достъпът до кода не означава, че можем да го променим и можем да го заредим в машината, така че това са отделни действия", обясни Кирилов.

Той обяви, че министерството е систематизирало резултатите от общественото обсъждане на методиката за проверката на машините за гласуване, като са приети всички предложения свързани с методиката, дадени в рамките на обсъждането. Зам.-министър Кирилов разясни, че това което следва, е ЦИК да изгради финалната версия на софтуера и след това да се затвори машината с готовия софтуер, който да се инсталира на всички останали машини.

Кирилов заяви, че охраната на склада с машините се извърша от жандармерията и увери, че контролът е налице. Относно сигурността на вота, Кирилов поясни:

"Всяка машина не е само с една флашка, всъщност с две, като едната отива в информационно обслужване, а другата в ЦИК, шансът да се изгубят и двете е много по-нисък. Самият изборен процес гарантира транспортирането както на резултатите и протоколите, така и на самите машини, така че и от тази гледна точка е гарантирана целостта на флашките."

Зам.-министърът обяви, че в момента сме на последна фаза оторизация на проект за дистанционно електронно гласуване - пилотен проект по европейска програма.

"Предстои да се възложи обществена поръчка и в рамките на осем месеца да се изгради функционалността, след което по решение на ЦИК да се използва пилотно в следващи избори", обясни Кирилов.

Благовест Кирилов се надява час по-скоро да се пристъпи към обществена поръчка, защото според него това е важен проект, който трябва да се реализира. За електронното дистанционно гласуване е необходима само идентификация, коментира още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Компанията на Васил Божков трябва да плати над 47 милиона лева държавни такси
Компанията на Васил Божков трябва да плати над 47 милиона лева държавни такси
Тревожна тенденция - бракониери ловят таралежи заради месото им
Тревожна тенденция - бракониери ловят таралежи заради месото им