НОВИНИ

След смъртта на родилката: Близки искат спешни проверки в болницата в Горна Оряховица

bnt avatar logo
от БНТ
18:19, 30.08.2022
9120
Чете се за: 03:47 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Пред Съдебната палата във Велико Търново се събират близки на 21-годишната родилка, която почина след планово секцио в края на миналата седмица. Те настояват да бъдат назначени незабавни проверки в болницата в Горна Оряховица, които да установят има ли нарушения от страна на медицинския екип, довели до фаталния край.

Семейството, близки и приятели на починалата родилка се събраха на мълчаливо бдение пред входа Съдебната палата във Велико Търново. Те искат справедливост и затова са тук, въпреки че в болницата в Горна Оряховица е назначена вътрешна проверка, както и проверки от прокуратурата и РЗИ. Хората са възмутени, че са получавали информация на порции и едва днес близките на родилката бяха поканени да се срещнат с ръководството на болницата, за да им бъде обяснено какви са изяснените до момента причини за смъртта на младата жена.

Близките на 21-годишната Данислава са убедени, че причина за смъртта ѝ е лекарска грешка. Едва днес те се срещнаха за първи път с част от екипа, който е извършил цезаровото сечение в петък.

"Всичко искам да се изясни, за да може да се разбере какво се е случило, защо тук има несправедливост", каза Кристиян Любенов - приятел на Данислава.

Приятелят на починалата родилка от Горна Оряховица: Видяхме, че лекарите правят всичко възможно да я спасят

"До момента всички се криха, никой не се показа от 26-и до днес, нямаме нито една среща с лекар, който я е оперирал, някаква информация да ни се даде какво е станало", каза бащата Стоян Стоянов.

Лекарите твърдят, че причина за смъртта на млада жена е рядък ДИК синдром, който се проявил след раждането, а екипът направил всичко възможно, за да овладее състоянието ѝ.

"Смъртността при такива случаи е над 50%. Един от вариантите, при който възниква е следоперативно, може да има и други причини, няма как да се предвиди. Колегите са направили всичко възможно, разполагали са с необходимите медикаменти и апаратура, започнато е интензивно лечение, направено е възможното, за да бъде стабилизирана и взето в този момент решение да бъде приведена в болницата във Велико Търново, където родилното отделение е с по-високо ниво на компетентност", обясни д-р Иван Иванов - управител на МБАЛ "Св. Иван Рилски"-Горна Оряховица.

Веднага след смъртта на момичето в болницата е назначена вътрешна проверка, която още не е приключила.

"Назначена е комисия, тя ще разгледа документацията по случая, поискани са обяснения от целия оперативен екип и ще излезе със становище, което ще бъде изпратено на РЗИ", добави д-р Иванов.

Прокуратурата във Велико Търново проверява случая с починалата родилка

По случая се самосезира и Окръжната прокуратура във Велико Търново, от където също назначиха проверка.

Вижте повече в прякото включване на Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръководството на Берое отрече да се водят преговори за продажбата на клуба
Ръководството на Берое отрече да се водят преговори за продажбата на клуба
"Булгаргаз" поиска ново поскъпване на газа за септември (Обзор)
"Булгаргаз" поиска ново поскъпване на газа за септември (Обзор)