НОВИНИ

Войната: Украйна обяви контраофанзива в Херсон

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:27, 30.08.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Украински пробив на юг - Киев твърди, че са унищожени руски командни пунктове, складове за боеприпаси и мостове в южната Херсонска област. Според Москва, украинската атака е отблъсната и украинците са понесли "тежки загуби".

Украинските сили са успели да пробият руската защита на Херсон, твърди Киев. Интензивни сражения се водят на територията на цялата област в южната част на Украйна. Има информация за унищожена руска техника и складове за боеприпаси.

"Мостовете, които се смятат за основни транспортни артерии над река Днепър, са неизползваеми за тежка военна техника. Врагът се опитва да измисли алтернативни варианти за преминаване на реката. Заради терена и течението на реката обаче, изграждането на понтони е възможно само там, където има и мостове", каза Наталия Хуменюк, говорител на военно командване "Юг".

Според руското военно министерство контраофанзивата на Киев е провал.

"В резултат на разгрома на украинското настъпление в района на Николаев и Кривой Рог и други направления, лично наредено от Зеленски, противникът понесе сериозни загуби. След ефективните действия на руските войски за денонощие са унищожени 48 танка, 46 БТР-а, 37 други бронирани машини, 8 пикапа с едрокалибрени картечници и повече от 1 200 украински военни", обяви Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия.

Военните министри от ЕС подкрепят организирането на тренировки за украинската армия

И президентът Зеленски, и генералният щаб на Украйна предпочитат да не разкриват подробности за следващите си ходове.

"Казваме, че големите новини тепърва предстоят. В ход са активни сражения, а те имат нужда от тишина", коментира Наталия Хуменюк, говорител на военно командване "Юг".

А защо Херсон е толкова стратегически важен? На първо място - заради географското разположение - близо до Черно море и до устието на Днепър. Градът е само на около 100 км от окупирания Крим и представлява връзка между Кримския полуостров и Украйна.

На второ място близо до Херсон минава Северният кримски канал, който осигурява голяма част от питейната вода за анексирания полуостров.

И не на последно, трето място - победата на украинците в Херсон ще има чисто символично значение - Херсон беше първият превзет и удържан от руснаците град от началото на войната. Според Кремъл "военната операция", както там наричат нахлуването в Украйна, върви по план.

Междувременно петима души са загинали и седем са били ранени при руски обстрел в централната част на Харков. Взаимните обвинения на Киев и Москва за атаки в района на АЕЦ "Запорожие" продължават.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бадминтонистите ни ще участват на турнири в Латвия, Белгия и Хърватия през септември
Бадминтонистите ни ще участват на турнири в Латвия, Белгия и Хърватия през септември
Ръководството на Берое отрече да се водят преговори за продажбата на клуба
Ръководството на Берое отрече да се водят преговори за продажбата на клуба