НОВИНИ

Повече оръжие за Украйна от Вашингтон по море, нови обстрели на АЕЦ "Запорожие"

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:11, 28.08.2022
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати са увеличили доставките на оръжие за Украйна по море, според вестник "Вашингтон поуст". Украинският енергиен оператор "Енергоатом" съобщи, че руските сили отново са обстрелвали територията на АЕЦ "Запорожие" през последните 24 часа и щетите се оценяват. Русия обвини украинските сили, че са обстрелвали комплекса три пъти за 24 часа.

Москва е изпратила до Съвета за сигурност на ООН доказателства, че украинската армия е обстрелвала Запорожката ядрена централа на 25 и 27 август. Киев отрича руските обвинения.

В Орхив, в Запорожка област, се справят с войната както могат. Градчето е на 20 километра от фронтовата линия. При руски обстрел са засегнати над 20 къщи и гаражи.

"Нищо не остана от къщата ми", сподели Олександър Мамушкинм, жител на Орхив.

Около 60% от Запорожка област са окупирани от руснаци. Киев планира да разшири районите за задължителна евакуация. Извеждането на жени, деца и възрастни хора ще бъде приоритет за Харковска, Запорожка и Николаевска области.

В деня на авиацията в Украйна президентът Зеленски подчерта, че Русия не е успяла да унищожи самолетите на страната.

"Украинската авиация е силна. Тя ще бъде сред най-модерните, това е сигурно. Това не може да се промени. Но дори и в изключително трудните условия сега украинските пилоти показват страхотни умения", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Съединените щати са увеличили доставките на оръжие за Украйна с морски транспорт. Това съобщава американският вестник " Вашингтон поуст".

Според изданието Пентагонът предпочита доставките по море, отколкото по суша. Те са се увеличили значително през пролетта, когато Вашингтон започна да предоставя на Киев гаубици и друго тежко въоръжение.

Това е позволило на Украйна да си създаде запаси. Вестникът смята, че щом разширява доставките си на оръжие Вашингтон очаква затягане на конфликта с месеци и даже години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любослав Пенев: Виждам злоба, завист, омраза и неблагодарност, а провокациите идват от един човек
Любослав Пенев: Виждам злоба, завист, омраза и неблагодарност, а провокациите идват от един човек
Дий Бост: Чувствам се българин, щастлив съм да бъда част от България
Дий Бост: Чувствам се българин, щастлив съм да бъда част от България