НОВИНИ

Тошко Йорданов, ИТН: Служебното правителство трябва да осигури достатъчно количества газ на поносима цена

bnt avatar logo
от БНТ
19:13, 30.08.2022
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Служебното правителство трябва да осигури достатъчно количества газ на поносима цена, заяви в студиото на "Още от деня" заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Според него, в момента служебния кабинет трябва да се справя със ситуацията, в която попадна.

"Но можеше и да не се стига до тук, защото когато България реши като лоялен партньор на ЕС да спазва санкциите, това беше правилно. След това обаче се оказа, че има механизъм, по който държави от ЕС, които са лидери като Германия, Италия или Гърция, намериха вариант без да нарушават санкциите да продължат да работят с "Газпром", договорите които имат и да нямат спрени доставки", посочи Тошко Йорданов - заместник-председател на "Има такъв народ".

Той поясни, че тогавашния енергиен министър от ИТН е провел няколко разговора с Асен Василев и Кирил Петков България да постъпи по същия начин.

"Проблемът се нарича Асен Василев, който еднолично е спрял това нещо да се случи. Ако България беше минала на същата схема, ние поне до края на тази година щяхме да получаваме газ от "Газпром" по цените, по които е бил договора", каза още Йорданов.

Слави Трифонов поиска национален референдум за президентска република

По отношение на искания референдум за президентска република, той уточни, че искат да попитат българите дали според тях преминаването към президентска форма на управление не е по-добро и те да решат. Според него, в една президентска форма на управление има много по-голяма политическа стабилност. По думите му, президентът Желю Желев е бил привърженик на формата на т.нар. полупрезидентска република, както е във Франция.

"В президентската форма на управление има нещо, което няма варианта, в който сме в момента в парламентарна демокрация и това е ясна отговорност за взимането на решения. В момента наистина има колективна безотговорност - и парламента, и правителството се крият зад нея", подчерта още Тошко Йорданов.

За евентуална бъдеща коалиция след изборите, той беше категоричен, че няма как ИТН да преговаря с ГЕРБ и ДПС и вариантите отново остават с ПП, БСП и ДБ.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патрик Стош спечели третия етап на 69-ата Колоездачна обиколка на България
Патрик Стош спечели третия етап на 69-ата Колоездачна обиколка на България
Силна буря наводни улиците в Пазарджик и нанесе материални щети (Видео)
Силна буря наводни улиците в Пазарджик и нанесе материални щети (Видео)