НОВИНИ

Шанс за изоставеното бебе в Айтос: Все повече хора искат да осиновят момиченцето

bnt avatar logo
от БНТ
20:10, 30.08.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Общество
Слушай новината

Шанс за изоставеното бебе в Айтос. Все повече са хората, които искат да осиновят момиченцето. Тъй като майката е неизвестна обаче, има дълъг административен път, преди бебето да намери осиновители. Изоставеното новородено беше открито от мъж пред дома му в Айтос миналата седмица.

Дамян Тодоров случайно намира бебето пред вратата си, оваляно в прах и листа.

"Просто някакви пелени, оставени на земята и ги погледнах, помислих, че е кукла и дори щях да ги преместя, но детенцето започна да мърда", разказа Дамян Тодоров.

След сигнал на тел. 112, бебето е откарано в бургаската болница. Там лекарите установяват, че момиченцето е недоносено и трябва да е в кувьоз, но е добре.

"Обикновено бебетата, които се раждат около 2 килограма, в случая 2,200 кг, са в по-лошо състояние, но то беше в добро", обясни д-р Антонио Душепеев, началник на Родилното отделение в УМБАЛ-Бургас.

Спорът сред лекарите е за името на момиченцето.

СХР - д-р Антонио Душепеев, началник на родилното отделение в УМБАЛ-Бургас:

"Искаха да го кръстят Спасена, но на мен ми се стори една ненужна стигма върху детето. То няма никаква вина за това къде е намерено, как и от кого. И аз се възпротивих и не знам дали е било ирония, но го кръстиха на мен", каза още д-р Душепеев.

Така бебето е записано в документите като Антония Намерена Неизвестна. Вече шести ден полицията издирва родителите ѝ.

"Най-вероятно майката не пребивава постоянно в Айтос. Не е местна жителка. Твърде възможно е, самата тя, да е с групите от селскостопански работници", посочи Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР-Бургас.

Въпреки, че историята на Антония трогна стотици, които пожелаха да я осиновят, единственият вариант към момента са приемни родители.

"Ако родителят в 6-месечен срок след настаняване на детето за отглеждане в приемно семейство, не е поискал прекратяване на мярката за закрила или с цел отглеждането му в семейна среда, тогава също детето се вписва за осиновяване", заяви Дина Врабчева, началник отдел "Закрила на детето" – Айтос.

От болницата в Бургас казват, че досега не помнят подобен случай, но поне между 10 и 15 бебета са изоставят след раждането в лечебното заведение.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плувецът Цанко Цанков: Притеснявам се от мъглата, която често се образува над Атлантика
Плувецът Цанко Цанков: Притеснявам се от мъглата, която често се образува над Атлантика
Григор Димитров постигна убедителна победа на старта на Ю Ес Оупън
Григор Димитров постигна убедителна победа на старта на Ю Ес Оупън