НОВИНИ

Родители сигнализират за ужасяващи условия в детското инфекциозно отделение на варненската УМБАЛ "Света Марина"

bnt avatar logo
от БНТ
22:10, 30.08.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

За пореден път родители на деца от Варна и региона сигнализират за изключително мизерното състояние, в което се намира Инфекциозната клиника към Варненската университетска болница "Света Марина". В социалните мрежи бяха разпространени снимки, направени там, които предизвикаха гневни коментари. За ужасните условия в клиниката разказва една от майките, чието дете се е лекувало скоро там.

За проблема в инфекциозната клиника се знае отдавна. Сградата е стара - строена е преди повече от 60 години. От университетската болница заявиха днес, че трябва да бъде построена модерна инфекциозна клиника, защото тази не подлежи на ремонт и би било трудно да се лекуват пациенти, докато в помещенията има строителна бригада.

Радостина и малкият ѝ син постъпват в инфекциозната клиника заради летен вирус и остават 5 дни. Майката е потресена от условията.

"Ние делим един коридор с ковид отделение. Когато ние влезем в болницата, първото нещо, което трябва да се направи на детето, е да му се сложи абокат. Манипулационната зала е в ковид отделението. Самата стая беше разделена с две части - със стара дървена дограма, която се лющеше. Нямаше абсолютно никаква вентилация. Разчитахме на единствения прозорец, който имаше комарник, за да влезе малко свеж въздух", разказа Радостина Гъркова.

Единствената баня и тоалетна на етажа също са в плачевно състояние.

"Отново олющени тавани, ръжда, режим на водата. Няма топла вода през цялото време. И това всичко се случва в инфекциозно отделение, в което трябва да внимаваме за инфекции", казва майката.

В клиниката при тези условия работят 10 лекари, които въпреки мизерията, дават всичко от себе си, за да помагат на пациентите си. Отделението е едно от най-натоварените и заради ковид пандемията.

"Как да стане такъв ремонт... къде да ходят тези пациенти, които се обслужват тук? Имайте предвид, че от 2020 г. са минали над 5000 пациенти. Какво да кажем на пациентите? Трябва да останете нелекувани, непроследени, за да направим ремонт?", пита д-р Минас Козмидис, Инфекциозна клиника, УМБАЛ "Св. Марина"-Варна.

Радостина се свързва с представители на фондация "За доброто", които от години работят за по-добри условия в детските отделения.

"Ще подадем съответните сигнали към институциите и ще очакваме те да предприемат необходимите действия и да влязат в правомощията си и най-накрая да пристъпим към реални действия за проверка, санкции и промяна на тези условия", заяви Надежда Рангелова, зам.-председател на Фондация "За доброто".

От фондацията са категорични, че Инфекциозната клиника трябва да бъде затворена, защото не отговаря на изискванията за лечение на пациентите. От болницата настояват да се изгради нова, високотехнологична клиника.

Репортер: Елена Георгиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Денят започва" на 31 август: Енергийната криза - доставките, преговорите и цената на природния газ
"Денят започва" на 31 август: Енергийната криза - доставките, преговорите и цената на природния газ
Италианец оглави класирането на 69-ата Колоездачна обиколка на България
Италианец оглави класирането на 69-ата Колоездачна обиколка на България