НОВИНИ

Бюджетната прогноза за следващите 3 години предизвика поредни политически престрелки

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
21:24, 30.08.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Бюджетната прогноза за следващите три години предизвика вълна от политически реакции. Докато ГЕРБ се обявиха твърдо за икономии и намаляване на разходите, от БСП възразиха остро срещу вдигане на данъците и намаляване на социалните плащания. Какви са аргументите и какво мислят двете партии за преговорите с "Газпром"?

От ГЕРБ приеха изцяло обявените данни от финансовия служебен министър Росица Велкова за очакван дефицит от над 6% от БВП догодина.

"Една държава която дотира бизнеса всеки месец с по 600 - 700 млн., и при плосък данък от 10% няма как да издържи и вече говорят много анализатори за вдигане на данъците. Не, ние държим да е 10% плоския данък, но трябва да се орежат разходите", коментира председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите на Борисов е безсмислено предишните управляващи да се хвалят с излишък към средата на годината.

"Кой разумен човек взима заеми по 500 млрд. всяка седмица, на които да плаща лихва та да ги държи като излишък. Кой цървул взима заеми, за да каже, че не му трябва и има излишък?", пита той.

Борисов призова за икономии:

"Задава се финансов апокалипсис, на който финансовите пазари ще ни ударят як пазар, бързо трябва да се режат разходи, бързо трябва да се постъпи държавнически", смята той.

Прогнозите на Росица Велкова обаче бяха разкритикувани от БСП. Лидерът на партията Корнелия Нинова припомни, че настоящият служебен финансов министър е отговарял като заместник министър доскоро за бюджета.

"Госпожа Велкова не ги ли виждаше тия неща преди 20 дни, когато разписа този бюджет, с 3% дефицит за 2023 г., не само за тази и когато ни уверяваше, че той е работещият бюджет и може да спаси и икономиката и хората от криза. Умишлено се създават паника и страхове, което е изключително лошо за народа който и без това е притеснен", коментира Нинова.

Според нея няма смисъл служебното правителство да подготвя нов държавен бюджет за следващата година.

"Ако готвите орязване на социалната, програма не си губете времето, парламентът няма да ви го одобри", призова лидерката на социалистите.

С орязване на разходите според Нинова се връща моделът на Симеон Дянков за "постната пица" и орязаните разходи.

От своя страна лидерът на ДСБ Атанас Атанасов коментира, че е важно в следващия парламент да има солидно мнозинство, за да може да се води и целенасочена финансова политика и да бъде приет редовен бюджет за 2023 година.

"За да могат наистина да бъдат пресрещнати всички тези кризи с високите цени на енергоносителите. Да се търсят механизми за компенсация на тези високи цени по отношение на по-широки кръгове от населението", каза Атанасов.

От ГЕРБ и БСП коментираха и преговорите с "Газпром". Според Бойко Борисов България не трябва да се връща към руската компания, според Корнелия Нинова обаче трябва да се водят преговори, за да се постигне максимално добра цена.

По темата работиха: Цветелина Катанска, Давид Сукнаров, екип на ТВЦ-Варна

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът на Италия се издъни при визитата си на Сасуоло
Шампионът на Италия се издъни при визитата си на Сасуоло
България пропиля три мачбола срещу Мексико и отпадна от Световното по волейбол
България пропиля три мачбола срещу Мексико и отпадна от Световното по волейбол