НОВИНИ

Актуализация на Бюджет 2022 е невъзможна, МФ предвижда рекорден дефицит догодина (Обзор)

Николай Минков
от Николай Минков
18:10, 29.08.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Актуализация на бюджета за тази година е невъзможна заради липса на преизпълнение на приходите, а дупката в бюджета догодина ще нарасне рекордно над 11 млрд. лева.

Това заяви служебният финансов министър Росица Велкова, която представи прогнозата за макрорамка на държавните харчове през 2023 г. Тя предупреди, че ако не се извършат промени в данъчната политика и преструктуриране на разходите, сме заплашени от свръхдефицит.

Според прогнозите на финансовото министерство за следващата година, план-сметката на държавата предвижда дефицит от 11,4 млрд. лв. или 6,8% от БВП. Заложеният ръст е от 2,2 на сто от БВП. А инфлацията е прогнозирана със забавени темпове и да достигне до нива от 5,8 на сто заради пониженото потребление с оглед на световната криза.

Основният ръст в разходите за следващата година са социалните и здравноосигурителните плащания, пенсиите и заложените средства за капиталови ремонти и строителство. Така планираните плащания не дават възможност за оптимизиране и преструктуриране на средствата в бюджета, твърди Росица Велкова.

"По отношение на прогнозите, които представихме, те са разработени на минимална работна заплата, която е действаща в момента, преведена в целогодишен размер. А пенсиите са разработени на базата на правилото, което бе прието в Кодекса за социално осигуряване с 12% индексация от 1 юли 2023 г.", обясни Росица Велкова - служебен министър на финансите.

Въпреки прогнозата за 166,6 млрд. лв. брутен вътрешен продукт, се очертава дупка в бюджета от над 11 млрд. лв., предупреди Велкова.

"Ако не се предприемат действия от редовното правителство за промяна в данъчната политика, в разходната политика, преструктуриране на разходите, много лесно бихме стигнали до процедура на свръхдефицит и съответно ще се отдалечим от целта на 1 януари 2024 г. - еврозоната", коментира Велкова.

Въпреки прогнозите за липса на резерви и излишъци в хазната до края на тази година, Велкова успокои, че пари за компенсации на бизнеса заради скъпия ток ще има.

"Небитовите потребители на електроенергия, компенсацията им е гарантирана с актуализацията на държавния бюджет. През август им бе изплатена компенсацията за юли - 650 млн. лв., а през септември - компенсацията за август. Този механизъм ще работи до края на годината. Той би могъл да работи по този начин и през следващата година, по който е структуриран и работи през настоящата година", каза още финансовият министър.

Служебният финансов министър посочи, че се разработват няколко сценария за бюджета през 2023 г., които ще бъдат представени на редовния кабинет, за да не се изпуснат сроковете за приемане на бюджета.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има задържан за убийството във Велинград
Има задържан за убийството във Велинград
Георги Кабаков ще ръководи двубоя за Суперкупата на България
Георги Кабаков ще ръководи двубоя за Суперкупата на България