НОВИНИ

Мисия на МААЕ за поддръжка и подкрепа на АЕЦ "Запорожие"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:46, 29.08.2022
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Екип на Международната агенция за атомна енергия пътува към атомната централа "Запорожие". В петък украинският президент Володимир Зеленски призова за изпращането на международни експерти възможно най-бързо поради опасения за ядрената безопасност.

През последната седмица централата беше подложена на обстрел, за който Киев и Москва взаимно се обвиняват.

Ядрената централа е окупирана от руски войски от началото на март, но в нея продължават да работят украински специалисти.

Мисията на Международната агенция за атомна енергия се очаква да пристигне в Запорожката АЕЦ по-късно през седмицата, съобщи в Туитър генералният директор на агенцията Рафаел Гроси.

"Този ден дойде. Мисията на Международната агенция за атомна енергия за поддръжка и подкрепа на АЕЦ "Запорожие" е на път. Трябва да защитим сигурността и безопасността на най-голямото в Украйна и в Европа ядрено съоръжение. Горд съм да водя тази мисия в АЕЦ "Запорожие" тази седмица", заяви Рафаел Гроси, генерален директор на Агенцията.

Украинският първи дипломат Дмитро Кулеба припомни, че Киев настоява руските сили незабавно да се изтеглят от района на централата.

"Очакваме от мисията да разкрие фактите за нарушаването на всички протоколи за ядрена безопасност. Знаем, че Русия поставя не само Украйна, но и целия свят под заплаха, на риск от ядрен инцидент", допълни Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна.

Кремъл обяви, че има интерес от пристигането на международни експерти в Запорожие и призова международната общност да окаже натиск над украинските сили, за да се намали напрежението около централата.

"Чакахме отдавна тази мисия. Намираме я за необходима. Продължаваме да вярваме, че всички държави трябва да упражнят натиск над Украйна да спре да застрашава европейския континент чрез обстрел на АЕЦ "Запорожие" и районите около нея", каза още Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Целта на мисията е да оцени щетите по централата, системите за сигурност и охрана, както и условията при които работи персоналът.

Взаимните обвинения между Киев и Москва продължават. Руското министерство на отбраната съобщи, че е бил свален украински дрон, който се е опитвал да атакува Запорожката АЕЦ. Според кмета на Енергодар, близо до който се намира централата, през нощта районът е бил обстрелван от руските сили. На фона на опасенията от ядрен инцидент, като превантивна мярка на местните жители се раздават йодни таблетки.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Кабаков ще ръководи двубоя за Суперкупата на България
Георги Кабаков ще ръководи двубоя за Суперкупата на България
Академик Пловдив подписа с трети баскетболист в рамките на четири дни
Академик Пловдив подписа с трети баскетболист в рамките на четири дни