НОВИНИ

Росица Велкова: Държавният бюджет няма да бъде актуализиран

Николай Минков
от Николай Минков
10:31, 29.08.2022 (обновена)
5024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Актуализация на бюджета за тази година е невъзможна заради липса на преизпълнение на приходите, заяви служебният финансов министър Росица Велкова, която представи прогнозата за макрорамка на държавните харчове през следващата година.

Според разчетите ѝ, ако не се извършат промени в данъчната политика и преструктуриране на разходите, сме заплашени от свръхдефицит.

Според макроикономическата прогноза, представена от служебния финансов министър, дефицитът за Бюджет 2023 година е в размер на 11,4 милиарда лева или 6,8 процента от Брутния вътрешен продукт. На този фон ръстът е минимален и е едва 2,2 на сто от БВП. Инфлацията намалява темповете си до 5,8 на сто. Причината е намаленото потребление на населението с оглед на кризата, която не е само в България, а в целия регион заради войната в Украйна.

"По отношение на прогнозите, които представихме, те са разработени на минимална работна заплата, която е действаща в момента, приведена е в целогодишен размер. А пенсиите са разработени на базата на правилото, което беше прието в Кодекса за осигуряване с 12% индексация от 1 юли 2023 година. Ако не се предприемат действия от редовното правителство за промяна в данъчната политика, в разходната политика, преструктуриране на разходите, много лесно бихме стигнали до процедура по свръхдефицит и съответно ще се отдалечим от целта на 1 януари 2024 година за Еврозоната", заяви Росица Велкова, служебен министър на финансите.

Според Росица Велкова всички тези, които се чуха от различни политически централи, че държавата разполага се дефицит от който могат да се плащат компенсации за бита и за индустрията, не са верни и поясни, че събираемостта на приходните агенции в лицето на НАП и на Митниците за последното тримесечие на годината е доста песимистична.

"При такъв дефицит, при разработени изчисления по дълговото финансиране, би възлизало на около 15 млрд. всяка година за тригодишния период, което означава, че поддържайки такъв дефицит през 2025 година, ако не се променят политиките, бихме достигнали на 40-процентен дълг спрямо БВП. Следва да се има предвид, че спрямо средносрочната бюджетна прогноза, която е приета през април, без да са отразени политиките в частта на пенсии, частта на увеличаване на разходите на потенциал, целевите нива са за дефицит от около 5 млрд. и 200. Небитовите потребители на ел. енергия - компенсацията им е гарантирана с актуализацията на държавния бюджет. През август им беше изплатена компенсацията за юли - 650 млн., а през септември компенсацията за август. Този механизъм ще работи до края на годината и би могъл да работи и през следващата година", допълни Росица Велкова.

Вижте още в прякото включване на Николай Минков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се отговор от "Газпром" дали страната ни може да получи газ по настоящия договор
Очаква се отговор от "Газпром" дали страната ни може да получи газ по настоящия договор
Двама мигранти са задържани на бензиностанция край Мездра
Двама мигранти са задържани на бензиностанция край Мездра