НОВИНИ

Белгийският министър на енергетиката призова за замразяване на цените на газа

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:58, 29.08.2022
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Опасенията за тежка зима в Европа се увеличават - в пост в Туитър белгийският министър на енергетиката предупреди, че държавите на Стария континент ги очакват "между пет и десет ужасни зими", ако не се направи нещо за намаляването на цените на газа.

Според Тине Ван дер Страте цените на синьото гориво трябва да бъдат замразени незабавно, а изкуствено създадената връзка между цените на газа и електричеството трябва да бъде прекратена. За това призова и австрийският канцлер Карл Нехамер.

Статистиката показва, че цените на мегават час електроенергия във Франция и Германия са се увеличили десетократно за годината. Призивите към Брюксел да наложи таван на цените на газта и да премахне обвързването на цената на синьото гориво с тази на тока, се увеличават. Цените на енергоносителите тръгнаха рязко нагоре заради нахлуването на Русия в Украйна.

Западните държави търсят алтернативни източници на руския газ и нефт, но това е процес и не може да се случи толкова бързо, обясняват експерти. Само до преди година ЕС получаваше 40% синьо гориво от Москва. Сега доставките му са силно ограничени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама мигранти са задържани на бензиностанция край Мездра
Двама мигранти са задържани на бензиностанция край Мездра
Пол Погба е бил изнудван от гангстери?
Пол Погба е бил изнудван от гангстери?