НОВИНИ

Учение на Аспаруховия мост във Варна - симулация на катастрофа между цистерна и автобус

bnt avatar logo
от БНТ
12:44, 31.08.2022
Чете се за: 02:45 мин.
Регионални
Слушай новината

На Аспаруховия мост във Варна се разигра симулация на катастрофа между цистерна и автобус, пълен с пътници - това е част от учение, организирано от варненската Областна управа, с цел да се отработи план за действие при тежък инцидент на съоръжението.

Участниците разиграха изключително тежък и сложен инцидент по време на учението, при който се наложи да бъде демонстрирани и спасителна операция по суша и по вода. По сценарий жертвите на тежкия инцидент за четири, а другите трима са тежко ранени, с опасност за живота.

Също по сценарий е имало подаден сигнал, че едно от телата е паднало във водата, за да бъде локализирано и извадено от там. В операцията се включиха хеликоптер на ВМС и катер на "Морска администрация". При падането на цистерната от Аспаруховия мост е имало и разлив на горивна течност. Затова и нефтеното петно във водата беше оградено, за да се предотврати екологична катастрофа. Мястото на сушата пък беше обработвано от екипи на пожарната.

"Най-важното е да се съчетаят усилията на всички структури, да се подобри взаимодействието между тях. Така че при, не дай боже, такива инциденти, максимално бързо да приключим и да спасим колкото може повече хора", обясни комисар Тихомир Тотев - началник на Пожарната служба във Варна.

"При едно пътнотранспортно произшествие е много важна реакцията в първите 10 - 15 минути да се окаже навременна помощ на пострадалите. И да се осигури движението на спасителните екипи, да се осигури безопасността на хората, които са в района на произшествието и най-вече оказване на адекватна помощ от специалистите", заяви гл. експерт Тошко Бързилов от Държавна агенция по безопасност на движение по пътищата.

Симулация: Готови ли са властите за реакция при тежък инцидент? (Снимки)

Тепърва ще се прави подробен анализ на учението, но първите реакции бяха за много висока оценка на всеки един от екипите и са били постигнати всички цели, поставени в учението.

Вижте повече в прякото включване на Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПФЛ обяви мерките за мача за Суперкупата между Левски и Лудогорец
ПФЛ обяви мерките за мача за Суперкупата между Левски и Лудогорец
Съвместна тренировка на ВВС и Столична община за бърза реакция при кризи
Съвместна тренировка на ВВС и Столична община за бърза реакция при кризи