НОВИНИ

Христо Иванов: Когато направиш заявка, че ще управляваш преди изборите, ти се явяваш с това обещание

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:37, 20.01.2023
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
христо иванов направиш заявка управляваш изборите явяваш обещание
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Ние не получихме мандат. Не виждам мнения вариантът, който президента избра да даде мандат, това да произвежда нито управление, нито някакъв формат, който може да движи страната напред. Това коментира съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

"Защото, ако те в този формат са се разбрали, че могат да управляват страната в следващия парламент, тоест обявили са нещо като предизборна коалиция, защото когато направиш заявка, че ще управляваш по-нататък преди изборите, ти се явяваш с това обещание. Ние се връщаме към хартиената коалиция. Към коалицията на връщането назад на страната. И неслучайно нямаше изобщо място да се реализират нашите заявки, които не бяха на думи, бяха напълно сериозни. Неслучайно всички бяха съгласни, ако е имало шанс да се реализира управление и то не какво да е управление, а такова което да движи страната напред е такова с мандата на ДБ именно. Това, което може да се роди от тази среща е просто връщане назад и моментално след това то виждаме с опита да се овладее Сметната палата", заяви Христо Иванов.

Според него изборното законодателство изобщо не е тема в миналото. Необходимостта България да продължи да подкрепя усилията на Украйна да отблъсне агресията на Путин тепърва за съжаление ще бъде на дневен ред това България да използва помощта си за Украйна като политически аргумент, за да модернизира армията си. Тепърва пред нас се отварят врати заради решението, което беше взето в този парламент по наше предложение и по ваша инициатива - затова България да може чрез тристранни схеми да модернизира своето въоръжение, ако има политическа воля за това да има управление, което има лице да го прави. По никакъв начин тези теми не са назад, допълни Иванов.

"Под идеологическите различия очевидно ще има един дневен ред, който е това страната да не може да тръгне напред, който ти сближава и който е реалната така да се каже слепваща силя между тях (ГЕРБ, БСП, БВ и ДПС). Може би ще се окаже, че имат твърде много общо. Ние не сме отказвали разговор. Предложихме на госпожа Нинова да разговаря с нас, да проведем сериозен разговор с нея в двустранен формат, тъй като не виждаме и тази среща не произведе нищо. Ако има контекст, в който ние можем да говорим с госпожа Нинова и да я убедим да не прави това бихме то направили да. За да запазим България от такова управление", каза още Христо Иванов.

По думите му, България е на кръстопът. Можеше да има трудно, но истинско реформаторско управление. Президентът не тръгва на там. В другите посоки виждаме поредица от избори или управление на база на "хартиената коалиция". И затова трябва да се носи отговорност, защото това е нашата страна. Не става въпрос за обида.

По отношение на инцидента в Охрид, Иванов каза, че остро протестират срещу този случай и другите случаи, за които наши поддръжници в РСМ съобщават.

"И настояваме, и ще настояваме в декларация българското правителство, което и да е то, да използва всички възможности, които има като България като член на ЕС, включително тези възможности, които бяха създадени с преговорната рамка в резултат на това решение, защото България има инструментариум там да окаже натиск върху властите на РСМ и да принуди правоохранителните органи в нашите съседи да прилагат закона и да гарантират правата на всеки един македонски гражданин, който се чувства българин", добави Христо Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Област Габрово удължава грипната епидемия до 29 януари
Област Габрово удължава грипната епидемия до 29 януари
Ивайло Чочев: Изиграх най-добрия си полусезон от статистическа гледна точка
Ивайло Чочев: Изиграх най-добрия си полусезон от статистическа гледна точка