НОВИНИ

Хванаха 122 пияни водачи зад волана, акцията на МВР продължава до 2 ноември

хванаха 122 пияни водачи волана акцията мвр продължава ноември
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
16:36, 30.10.2021
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

От 26 октомври в страната е в ход специализирана полицейска операция с основна цел – контрол, установяване и санкциониране при управление на МПС от водачи след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, съобщават от МВР.

Екипи от Главна дирекция "Национална полиция" са разпределени по три основни направления, където има необходимост от засилени дейности за контрол: ОДМВР-Перник, ОДМВР-Кюстендил и ОДМВР-Благоевград; ОДМВР-София и ОДМВР-Ловеч; СДВР, ОДМВР-София и ОДМВР-Пазарджик.

Към 30 октомври междинните данни от целенасочената акция сочат, че при извършените проверки са установени общо 122 нарушения, извършени от водачи, шофирали с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила, установени чрез измерване в издишвания въздух и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, като: 33 са управлявали МПС с концентрация на алкохол от 0,5 до 1,2 промила; 40 д. – с над 1,2 промила; 49 са шофирали след употреба на наркотични вещества или техни аналози. От всички 122 случая, в 89 от тях (73%) е налице състав на престъпление по НК, сочат данните.

Като по-характерни случаи от началото на операцията, от ГДНП посочват:

  • На територията на ОДМВР-Бургас е установен шофьор, управлявал в два последователни дни превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози.
  • На територията на ОДМВР-Смолян: установен водач, управлявал след употреба и на алкохол и на наркотични вещества.
  • На територията на ОДМВР-Шумен проверяващите установили двама, единият от които неправоспособен и с концентрация на алкохол в кръвта 2,28 промила, а превозното средство е с липсващи регистрационни табели; другият шофирал без да е правоспособен и с концентрация на алкохол в кръвта 1,76 промила, а превозното средство не е регистрирано по реда на закона.
  • На територията на СДВР също е установен водач, който е неправоспособен и е управлявал след употреба на наркотични вещества.
  • На територията на ОДМВР-Плевен е установена шофьорка, засечена да управлява с 4,13 промила алкохол, установени чрез измерването му в издишвания въздух.

При оказване на методическа помощ и контрол по направлението СДВР, ОДМВР-София и ОДМВР-Пазарджик от служители на ГДНП, към 23.30 часа вчера, 29 октомври, на територията на област Пазарджик е спрян лек автомобил и в хода на проверката на документите възникнало съмнение, че водачът е употребил алкохол. Той отказал да бъде тестван с техническо средство, за което е взето отношение по административен ред, в изпълнение на разпоредбите на чл. 174, ал. 3 от Закона за движението по пътищата. Водачът е установен като кмет на община на територията на област Пазарджик.

Специализираната полицейска операция ще продължи до 2 ноември, като паралелно с нея е предвидено екипи от Главна дирекция "Национална полиция" да осъществяват контролни дейности по изпълнението на основните задачи от полицейските наряди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арсенал превзе леговището на "лисиците"
Арсенал превзе леговището на "лисиците"
Нападател на Локомотив (София) аут до Нова година
Нападател на Локомотив (София) аут до Нова година