НОВИНИ

И това лято ще има безплатни чадъри и шезлонги на морето

лято безплатни чадъри шезлонги морето
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
13:18, 15.04.2021
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

И това лято на морето ще има безплатни чадъри и шезлонги. Практиката от миналата година е показала, че е добра и работеща, затова към момента се подготвят промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които да се намалят концесионните и наемните възнаграждения, които държавата събира от временните стопани на плажовете срещу намаляване на цените на плажните пособия или предлагането им без пари. Това обясни вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Действията за намаляване на концесионните такси наполовина срещу гаранции за по-ниски цени на шезлонги и чадъри са в правилната посока, но има още какво да се желае, за да бъде спасен летният сезон, подчертаха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Тоест връща се ситуацията от миналата година, която е стъпка в правилната посока, но не е достатъчна, смятат от бранша.

От национално представената организация неколкократно поискаха да бъдат осигурени безплатни чадъри и шезлонги на плажовете за всички гости на курортите за срок от поне 3 години, а плажуващите за ден да плащат минимални цени.

Това е една от задължителните спешни мерки за спасяване на сезона, подчертаха от асоциацията в поредица от писма до управляващите и политическите сили, които успяха да намерят място в 45-ия парламент.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация са категорични, че не искат да влизат в спорове с концесионерите и дори предложиха държавата да плати и да компенсира стопаните в случай, че при безплатни чадъри и шезлонги плажните заведения не са достатъчни, за да компенсират разходите им по подръжка и почистване на ивиците и осигуряване на медицински и спасителни пунктове. Приходите на държавата от концесионни такси обаче са значително по-ниски от тези от сектор "Туризъм", а за да има поне някакъв летен сезон е задължително чадърите и шезлонгите да са напълно безплатни за всички, които са отседнали в места за настаняване в курортите, подчертават още веднъж от асоциацията.

В най-кратки срокове се очаква здравните власти да разпишат правилата, по които чужденци ще могат да влизат в страната ни през лятото за туристическия сезон, обясни още министър Николова.

Очаква се Европейската комисия да приеме единно решение по отношение на дигиталния зелен сертификат, който според вицепремиера ще регулира правилата за влизане на чужденците. Николова допълни, че и през тази година ще се разчита основно на български туристи.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настояват PCR тестовете да са безплатни, да се въведат транзитни зелени коридори, да се признават сертификатите за ваксини и антигенните тестове за влизане в страната, както и да се стартира незабавно издаване на визи за Русия, Беларус и Казахстан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Багер на Белите скали и плаж Кибела край село Топола
Багер на Белите скали и плаж Кибела край село Топола
Депутатите избраха зам.-председателите на Народното събрание
Депутатите избраха зам.-председателите на Народното събрание