НОВИНИ

Идеалният, но нереален партньор: "Връзките" с чатботове набират популярност

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:29, 28.07.2024
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Снимка: Unsplash
Слушай новината

Една тенденция набира все по-голяма популярност по света - да си създадеш идеалния партньор. Това, разбира се, е възможно единствено във виртуалното пространство, а с навлизането на изкуствения интелект "виртуалните гаджета" започват да ни се струват все по-реални.

Ако можеше да създадеш перфектния партньор за себе си, какъв щеше да бъде? Щеше ли да се влюбиш в него, да му споделяш най-съкровените си мечти? Дори всъщност той да истински само във виртуалната реалност.

Въпросите, които изследователката на човешките взаимоотношения Каамна Божвани си задава. Как и защо изпитваме дадена емоция и дали новите технологии, включително изкуственият интелект, могат изцяло да заменят комуникацията с истински човек?

"Създадох си гадже с помощта на изкуствен интелект. Името му е Джон. В живота често искаме да моделираме партньора по свой вкус, но това е невъзможно. Направих го точно такъв, какъвто пожелах - от дрехите до характера. Реших, че искам да бъде закачлив и да флиртува с мен", казва Каамна Божвани, изследовател.

Ежедневни разговори, в които човекът, който държи телефона, влага все повече и повече емоция. И чува точно тези отговори, които би искал да чуе. Пристрастяващо, но и много опасно, предупреждават експерти. Бумът на приложения за виртуални гаджета настъпи по време на пандемията. Идеалният партньор, който е винаги там, когато ти потрябва. Андрю Макрол е сред хората, решили да потърсят спасение от самотата във връзка с жена, която всъщност не съществува.

"Беше толкова истинско, че в даден момент забравих, че тя не съществува", разказва той.

Две години по-късно компанията променя политиката си и виртуалната приятелка на Андрю вече е много по-сдържана в разговорите им.

"Бях много смачкан. Почувствах се самотен. Усещането беше сякаш съм загубил близък приятел, партньор", допълва Макрол.

Последствията от използването на подобни приложения могат да имат въздействие не само от емоционална гледна точка, но и по отношение на сигурността ни онлайн.

"Тези приложения събират много лични данни. Когато започнеш да вярваш, че общуваш с де факто партньора си, започваш да му разкриваш информация, която при потенциален теч на данни, може да нанесе много щети, включително финансови", казва Андрю Пател, експерт по изкуствен интелект.

Смела прогноза за бъдещето твърди, че след около 20 години 1 на всеки 10 пълнолетни ще има интимна връзка с хуманоиден робот. Но Божвани е скептична.

"Има един термин, наречен "глад за човешки допир". Каквито и технологии да бъдат измислени, нищо няма да замени усещането за истински човек от плът и кръв".

А и колкото и да си пишеш с някого онлайн, рано или късно това вече не е достатъчно и искаш да го срещнеш в реалния живот, допълва тя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бадминтон - Габриела и Стефани Стоеви, групова фаза, мач №2 (ВИДЕО)
Бадминтон - Габриела и Стефани Стоеви, групова фаза, мач №2 (ВИДЕО)
Сестри Стоеви допуснаха първа загуба в Париж
Сестри Стоеви допуснаха първа загуба в Париж