НОВИНИ

Деница Тошева и Димитър Мазнейков с най-добро представяне сред българските участници на Пампорово Байк Фест 2024

Елитът в планинското колоездене се събра в курорта за 10-ото поредно издание на събитието

започна пампорово байк фест 2024
bnt avatar logo
от БНТ
16:42, 28.07.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Над 150 участника от всички краища на страната, както и представители на Италия, Германия, Гърция и Република Северна Македония участваха в 10-ото поредно издание на най-голямото подобно събитие в България и региона от 26 до 28 юли.

По традиция по време на Пампорово Байк Фест се провеждат множество разнообразни мероприятия и различни активности, като основен акцент в програмата е голямо международно състезание по спускане част от календара на Международния Колоездачен Съюз, носещо точки за световната ранглиста, както и третия кръг от Детските Даунхил Серии.

В съботния ден на 27.07 се проведе трети кръг от Детския шампионат по спускане, в който ще се включат много от младите надежди на България в планинското колоездене, както и някои от най-добите представители на съседна Гърция.

Неделния ден на 28,07 бе отреден за състезанията при големите, където конкуренцията тази година е на много високо ниво, а в надпреварата за спечелването на точките за световната ранглиста се включиха най-бързите родни спускачи, както и представители на Италия, Германия, Гърция и Република Северна Македония.

Победител при мъжете стана италианецът Ян Ланер с време 2:23.09 мин. Зад него се нареди сънародникът му Албер Ханес (2:26.18). Трети завърши българинът Димитър Мазнейков (2:28.81) от смолянския клуб Riders United. При жените победител е Деница Тошева.

Гръцки колоездач, който е получил контузия по време на тренировка за състезание в Пампорово, е бил транспортиран с медицинският хеликоптер от Смолян към София. Състезателят е на 44 г. и според предварителната диагноза е получил фрактура на шиен прешлен, падайки при един от скоковете по трасето.

Състезанията по спускане са изключително атрактивни и зрелищни за публиката, състезателите преминават през множество стръмни участъци, скоростни отсечки, корени, скали и големи скокове, а всеки които иска може да ги наблюдава свободно покрай трасетата.

Участниците се борят за примамлив награден фонд от над 4000 лева, както и много предметни награди предоставени от партньорите на събитието. Освен състезателната част по време на събитието имаше и много различни активности, сред които експо зона и боулинг вечер.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Организаторите на Париж 2024 се извиниха на християните за пародията на "Тайната вечеря"
Организаторите на Париж 2024 се извиниха на християните за пародията на "Тайната вечеря"
Италия и Полша започнаха с победи в олимпийския волейболен турнир при жените
Италия и Полша започнаха с победи в олимпийския волейболен турнир при жените