НОВИНИ

Идея за уикенд туризъм: Възстановяват екопътеката до Стобските пирамиди

bnt avatar logo
от БНТ
12:12, 25.09.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Идея за туризъм през уикенда. Обновена е екопътеката към природната забележителност Стобски пирамиди. Месеци наред маршрутът, който води към скалния феномен край Кочериново, тънеше в разруха и безстопанственост.

За по-малко от два месеца служители на Държавно горско стопанство "Рилски манастир", на чиято територия се намира природният феномен, заедно с усилията на доброволци от района, изцяло почистват и ремонтират екопътеката към скалите.

"Направени са 180 метра парапети, възстановени изцяло наново. Направи ли сме два къта за отдих, изцяло наново. Обстановката се промени много, по-чисто е. Възстановихме укрепителните съоръжения, което е много важно за сигурността на хората", заяви инж. Антоанета Филипова, заместник-директор на Държавно горско стопанство "Рилски Манастир".

Дървените пейки и маси са едни от нововъведенията, на които хората, които идват към Стобските пирамиди, да седнат и да се насладят.

Посетителите на пирамидите, които идват за пореден път от страната и чужбина, забелязват положителната промяна.

Служителите на горското стопанство ще охраняват и поддържат местността, за да може тя да запази вида си. За тази цел ще бъде въведена символична такса за посетителите, която изцяло ще бъде инвестирана в облагородяването на района.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаният за обира на магазин в Елин Пелин остава в ареста
Задържаният за обира на магазин в Елин Пелин остава в ареста
Протест в Барселона: Искане за освобождаването на Пучдемон
Протест в Барселона: Искане за освобождаването на Пучдемон