НОВИНИ

Илир Мета остава президент на Албания до края на мандата си

илир мета остава президент албания края мандата
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:47, 09.05.2021
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Илир Мета остава президент на Албания до 24 юли 2022 г., когато приключва неговият мандат. С такава позиция излезе кабинетът на държавния глава след гласуването на парламентарната анкетна комисия за отстраняване на Мета от поста президент.

Теди Блуши - говорител на президента, заяви, че държавният глава няма да толерира никакви заплахи от страна на "местната, регионалната и международната мафия”.

"Ние гарантираме на всички граждани, че в съответствие с положената върху Конституцията на Република Албания клетва, президентът Мета ще изпълнява своята длъжност и всички свои конституционни задължения с цялата отговорност до 24 юли 2022 г. и няма да толерира каквито и да било заплахи срещу президентската институция от страна на местната, регионалната и международната мафия”, каза Блуши.

Президентът няма да признае никакви противоконституционни и незаконни решения или действия на действащия еднопартиен парламент, както и решенията на "която и да е друга институция – марионетка на този клептократски режим”.

"Никой не може да се скрие нито зад "етиката”, нито зад "реториката”, тъй като в случая става въпрос за суверенитет. Президентът Мета знае много добре, какво ще се случи и е много ясен в плановете си, какво ще става по-нататък”, каза Блуши.

На 7 май албанският парламент гласува "за" създаване на комисия за отстраняване от поста на президента Илир Мета. Инициативата е на парламентарната група на социалистите, като 97 депутати гласуваха в подкрепа на създаването на комисия, 6-ма бяха против, а един се въздържа.

В началото на дебата в пленарната зала председателят на парламентарната група на социалистите Таулант Бала заяви, че процедурата за отстраняване от поста на президента е процедура за отстраняване на срама у албанците. Като аргумент за отстраняването на Мета социалистите посочват нарушаване на Конституцията и участие в предизборната кампания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова спечели четвъртата си титла при жените!
Гергана Топалова спечели четвъртата си титла при жените!
Две жени и малко дете са ранени при стрелба на "Таймс Скуеър" в Ню Йорк
Две жени и малко дете са ранени при стрелба на "Таймс Скуеър" в Ню Йорк