Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Илияна Йотова е изненадана от номинацията на проф. Габровски за премиер

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:46, 05.12.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Политика
Слушай новината

Познавам проф. Габровски преди всичко като специалист и се изненадах от това, че е приел да се занимава с политика. Все си мисля, че лекарите са по-полезни на своите пациенти. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Блестящ лекар, блестящ неврохирург. Надявам се с тази прецизност, с която помага и оперира хората, да намери най-добрия език с тези, които ще покани за своя кабинет и най-вече да убеди народните представители, мнозинството, че си заслужава да го подкрепят", каза Йотова.

Тя очаква, че партиите ще вземат своите решения не заради проф. Габровски и това кой го е номинирал, а заради политическото място, което отстояват, заради своите идеи и най-вече трябва да преодолеят и езика на омразата помежду им.

По темата Шенген Йотова каза, че през следващите няколко месеца е изключително важно да има единна българска позиция и да не се превръща в тема, с която да се замерят партиите в политическото пространство и парламента.

"Смятам, че каквото е имало да си кажем помежду си по тази тема или трябваше отдавна да си го кажем или е вече е много късно. Нека да уважим и усилията на българската дипломация, които последните два месеца наистина направиха невъзможното за да убедят нашите европейски партньори. Но моето категорично становище е, че тези усилия трябваше а започнат доста по-рано. Направихме през тези 11 години много грешки. Още през 2011 г, когато България допусна техническите критерии за приемане в Шенген, които са важели за всички останали страни, да бъдат не просто смесени, а заменени от политически критерии. Тогава отворихме кутията на Пандора. Днес виждате горчивите резултати", каза тя

България в техническо отношение е категорично готова да бъде част от Шенгенското пространство, останалото е политическо решение, смята Йотова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив излезе във ваканция, започва подготовка на 4 януари
Ботев Пловдив излезе във ваканция, започва подготовка на 4 януари
Париж 2024: Вече е отворена регистрацията за закупуване на билети за Олимпийските игри
Париж 2024: Вече е отворена регистрацията за закупуване на билети за Олимпийските игри