НОВИНИ

Илияна Йотова открива събития в Барселона, посветени на 200-годишнината на "Рибния буквар"

илияна йотова открива събития посветени 200 годишнината рибния буквар барселона
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:03, 06.09.2024
Чете се за: 01:15 мин.
По света
Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде в Барселона на 6 и 7 септември, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Днес вицепрезидентът ще открие събития, посветени на 200-годишнината на "Буквар с различни поучения" на д-р Петър Берон – кръгла маса и изложба "Непознатият "Рибен буквар".

През 1824 г. д-р Петър Берон издава своя "Буквар с различни поучения" (известен и като "Рибния буквар") – първия учебник, написан на разговорен език, със светско съдържание.

Проявите се организират от Университета по библиотекознание и информационни технологии, с подкрепата на Министерството на културата, Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", генералното консулство на България в Барселона и Асоциацията на българите в Барселона "Св. Георги". Домакин на събитията е Кралският артистичен кръг в Барселона.

По-късно заедно с българската общност вицепрезидентът ще отбележи Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В събота Илияна Йотова ще открие учебната година в Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Барселона.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бури и наводнения обхванаха Северна Италия
Бури и наводнения обхванаха Северна Италия