НОВИНИ

Има ли място за всички?

Звездите в английския национален отбор по футбол са налице, а задачата пред Лий Карсли е да събере възможно най-много от тях в титулярния си състав.

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
17:38, 13.10.2024
Чете се за: 06:27 мин.
Спорт
Англия Хари Кейн Фил Фодън Букайо Сака
Снимка: ФИФА
Слушай новината

В първия ден от октомврийската серия от мачове в Лигата на Нациите Англия претърпя направо шокиращо поражение от Гърция на „Уембли“ с 1:2. Пореден мач, в който звездите на „Трите лъва“ така и не убедиха, че могат да надиграват толкова категорично опонентите си, колкото предполага индивидуалната класа на отделните им футболисти. На всичкото отгоре Букайо Сака се контузи и трябваше да напусне лагера на тима и няма да играе тази вечер в гостуването на Финландия.

Английските фенове от години апелираха към Гарет Саутгейт да използва по-офанзивен състав, да опита да играе по-атрактивно, по-резултатно, по-нападателно, по-красиво, но воплите им се удряха в стена. Стена, която вече е разрушена, защото Саутгейт напусна след загубения финал на европейското първенство в Германия през лятото. Сега на негово място вече няколко месеца се задържа Лий Карсли, за когото все още не знаем дали ще остане задълго начело. Крайно вероятно е да не го стори, особено при зачестяващите информации за преговори с Томас Тухел. Критиките към Саутгейт напоследък често бяха свързвани с неспособността му да намери начин, по който най-добрите играчи на тима да са по едно и също време на терена. Най-вече това се отнасяше за Коул Палмър. Забележете само какъв парадокс – Палмър беше определен за най-добрия играч в английския национален тим за последната година, макар да не започна нито един от мачовете по терените на Германия като титуляр. Направо куриозно.

Лий Карсли най-накрая даде на хората това, което искаха – Палмър на терена от първата минута при това в ролята му на нападател, защото Хари Кейн отсъстваше. При липсата на голмайстора на тима на игрището заедно бяха Джуд Белингам, Фил Фоудън, Букайо Сака и Коул Палмър. Дори Антъни Гордън беше титуляр на единия фланг. Но какво се случи срещу южните ни съседи – Англия загуби, като никога не беше претърпявала домакинско поражение от толкова ниско ранкиран тим. Самият мениджър каза след двубоя, че вероятно няма да използва точно същия състав и за днешната визита в Скандинавието, донякъде отчитайки грешката си. Означава ли това, че Белингам, Фоудън и Палмър не могат да играят заедно? Да поразмишляваме.

Да анализираме 4-2-3-1. Споменатите трима души могат да бъдат използвани по няколко начина във вариант на доста модерната футболна схема 4-2-3-1. Тримата биха могли да играят зад чистия нападател (бил той Кейн или Уоткинс), ако предположим, че Палмър отиде отдясно (където често се подвизава в Челси), а Фоудън отляво (където често го пускаше Хосеп Гуардиола през миналия сезон), докато Белингам ще е зад нападателя. Ако предположим обаче, че десният фланг е запазен за Сака, то тогава някой измежду Белингам и Палмър може да бъде дръпнат до Деклан Райс в центъра на терена. Друг е въпросът дали това би било толкова ефективно, Белингам е много далеч от головета си форма, която показваше в Реал Мадрид през миналата кампания и всъщност отбеляза първото си попадение за сезона срещу Гърция в четвъртък. За Палмър вероятно също няма да е особено лесно да се адаптира към относително различна позиция, а и трябва ли да го прави и въобще да подлежи на корекция, при положение че от началото на предишния сезон е асистирал или реализирал 44 гола – повече от всеки друг във Висшата лига.

Може ли Англия да използва 4-3-3? Друга опция би била с Райс, Белингам и Палмър в центъра на игрището, като последните двама влизат в ролята на плеймейкъри – все едно играеш с двама футболисти с №10. Фоудън и Сака по фланговете зад Кейн. Проблемът донякъде идва и от факта, че някои от играчите не могат да пренесат формата от клубовете си и в националния тим. Фоудън например – избран за играч на сезона през миналата година, вкара 27 пъти за Манчестър Сити само в рамките на една кампания, но за „Трите лъва“ има 4 попадения в последните си 42 мача.

Ами без централен нападател? Можем да предположим, че Белингам и Палмър биха се справили с тази роля, все пак Джуд вкара 23 гола и добави 11 асистенции за Реал Мадрид в дебютния си сезон в испанския гранд. Но тук пък е сложно да повярваме, че Хари Кейн може да бъде оставен на пейката, освен ако не е контузен. Какво ще кажете за уингбекове тогава? В английските медии се появи дори и такъв вариант на английския национален тим, но истината е, че освен Букайо Сака, другите трудно биха се справили с подобни функции.

Излиза, че и много хубаво не е на хубаво, защото Англия разполага с всичко необходимо, за да бъде доминант. Разполага на теория, разбира се. Защото звездите стават прекалено много, а място за всички сякаш няма.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В памет на Кирил Маричков: Десетки китаристи изсвириха емблематични песни на "Щурците"
В памет на Кирил Маричков: Десетки китаристи изсвириха емблематични песни на "Щурците"