НОВИНИ

Има ли напрежение в коалицията заради ДДС (ОБЗОР)

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:48, 21.05.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Коалиционният съвет на ГЕРБ и Обединените патриоти днес е обсъдил намаляването на ДДС и противоречията между двете формации са изгладени. Това обявиха от ВМРО. Според министъра на икономиката Емил Караниколов, няма конфликт в кабинета по темата, въпреки че министърът на финансите е против по-нисък данък за ресторанти и книги.

Несъгласието на финансовия министър за намаляване на ДДС на 9% за ресторанти и книги не създава напрежение във властта. Това заяви министърът на икономиката, ден, след като Владислав Горанов изпрати до бюджетната комисия изчисления какви ще са загубите от по-ниските ставки.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Аз разбирам министър Горанов, дори нещо друго ви казвам - ако аз бях на негово място, аз щях да имам абсолютно неговата позиция. В момента като министър на икономиката имам друга - че на този сектор, който е в изключително тежко състояние икономически трябва да се помогне.

Работа на министъра на финансите е да пази бюджета, цялата картина е пред него. Иначе ние всеки ден може да ходим при него и да искаме пари. Неговата основна работа е да казва не, не търсете конфликт.

Министърът на туризма подкрепя намаляването на ДДС.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Секторът има огромна нужда от глътка въздух и подкрепа, за да може да се възстанови, макар и с бавни стъпки.

След като вчера лидерът на НФСБ беше недоволен, че са отхвърлени предложения на Патриотите, свързани с ваучери за туризъм, днес колегите му заявиха, че в проекта на ГЕРБ има подобни текстове и е важно да се запази духът на закона.

Искрен Веселинов - ВМРО: Няма напрежение, текстовете са изгладени, отхвърлянето на законопроектите на НФСБ и ВМРО не е с цел провокация или създаване на напрежение. Трябва да остане един проект, иначе губим време, трябва да се прави сборен проект, да се сглобява.

Утре парламентът ще гласува на първо четене промените в Закона за ДДС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР на Украйна: Опитите за намеса на чужда държава в украинската реформа са неприемливи
МВнР на Украйна: Опитите за намеса на чужда държава в украинската реформа са неприемливи
Бизнесмен открит мъртъв в пловдивско село. Подозират самоубийство
Бизнесмен открит мъртъв в пловдивско село. Подозират самоубийство