НОВИНИ

Остава ли мониторингът от Европейската комисия за България?

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:12, 21.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Политически спорове у нас, ден след като Европейската комисия обяви, че следи напредъка на страната ни в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията. Вчера комисията представи специфични препоръки за всички страни-членки в доклада от Европейския семестър, а БСП днес наблегна на критиките към България и заяви, че мониторингът остава.

Еврокомисарят Валдис Домбровскис потвърди за БНТ, че по Механизма за сътрудничество и проверка за страната ни е изпълнила всички изисквания.

Брюксел отчита, че България е провела мащабна реформа на своята правна уредба за борба с корупцията. За да се изгради обществено доверие обаче, е необходимо постигането на стабилни резултати по отношение на окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта.

От Еврокомисията посочват, че тези въпроси са предмет на мониторинг по механизма за сътрудничество и проверка и че съдебната реформа и борбата с корупцията продължават да са под наблюдение.

За БНТ заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис, който изготвя доклада, уточни:

Европейската комисия не е променяла оценката си за България, направена по-рано в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Позицията, че страната е изпълнила всички изисквания по механизма, остава непроменена.

Според БСП, докладът е показал, че няма напредък в съдебната реформа и борбата с корупцията.

Крум Зарков - БСП: Срамният мониторингов механизъм, който е доказателство какво точно мисли за нас развитият свят не изглежда да бъде свалян. Министърът на правосъдието се закани, че ще подаде оставка, ако механизмът не бъде свален до края на мандата на комисията Юнкер. Юнкер си замина, Кирилов е още тук.

Външният министър Екатерина Захариева припомни, че през октомври миналата година Еврокомисията е приела последния си доклад за България по Механизма за сътрудничество и оценка и че страната ни е изпълнила препоръките.

В парламента, от ГЕРБ опровергаха твърденията на левицата.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: За съжаление за пореден път сме принудени да опровергаваме фалшиви новини, които в случая се разпространяват от партия с 1 милион гласоподаватели и над 100-годишна история. Невярна е интерпретацията, че мониторинговият доклад на ЕК остава. Относно репликата, че Юнкер си замина, а Кирилов остава, само ще кажем, че Данаил Кирилов е министърът, при който България получи последния доклад по механизма за сътрудничество и оценка. Имаме и признание за изпълнението на всички препоръки.

Темата коментира и представляващия ВСС.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Надявам се да се справим с част от препоръките, макар че ЕК в предишния си състав, още в Доклада от 2018 г. прие, че тук сме изпълнили изискванията.

Управляващите днес посочиха също, че препоръките в доклада от Европейския семестър нямат нищо общо с Механизма за сътрудничество и проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Буря се изви в Гоце Делчев. Порой с градушка удари Лом и Козлодуй
Буря се изви в Гоце Делчев. Порой с градушка удари Лом и Козлодуй
Висш служител от НСО замесен в убийството на Марангозова. Поръчител е доведеният син на Емилия Масларова (ОБОБЩЕНИЕ)
Висш служител от НСО замесен в убийството на Марангозова. Поръчител е доведеният син на Емилия Масларова (ОБОБЩЕНИЕ)