Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Има опасност от затваряне на училища заради скъпия ток

от БНТ , Източник: БГНЕС
16:58, 02.05.2022
Чете се за: 02:05 мин.
Още
опасност затваряне училища заради скъпия ток
Слушай новината

Има опасност от затваряне на училища заради скъпия ток, алармират от Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

„Опасностите от затваряне на учебни заведения веднага след лятото, поради неплатени сметки за ток и горива станат все по-реални. Завишените цени на хранителните продукти за децата в градините ще доведат най-напред до намаляване на качеството на предлаганата храна, а след това и до затваряне на градините, поради липса на средства за храна“, написа в социалната мрежа Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

От съсловната организация настояват за спешна целева актуализация на парите за ток, гориво и издръжка на образователните институции - увеличение с поне 40% на парите за издръжка. От Съюза предлагат субсидията да бъде целева за всяка институция според броя на учениците и на класовете, но и според броя на сградите ползвани от училищата или детските градини.

„Необходимите средства за издръжка на детските градини - освен за консумативи, трябват пари за повишените цени на продуктите за храна. Предлагаме да бъдат заложени още 30% към сегашния стандарт от 650 лв. /дете“, посочват от там.

Прилагане на различен формат за заплащате на цените на тока от сегашния е също сред исканията на организацията.

Директорите и заместник-директорите от Съюза на работодателите в системата на народната просвета предлагат на вниманието на Министерството на образованието и науката и на синдикатите спешно обсъждане на настоящите предложения и внасяне на настоятелно искане за актуализация на бюджетите на образователните институции от месец юни 2022г.

Настоящите предложения ще бъдат внесени на заседанието на Отрасловия съвет към просветното министерство на 3 май.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лацио определи Жозе Моуриньо като "обсебен"
Лацио определи Жозе Моуриньо като "обсебен"
ЕК: Спирането на доставките на газ за България и Полша е опит за разделение на ЕС
ЕК: Спирането на доставките на газ за България и Полша е опит за разделение на ЕС