НОВИНИ

Имали ли са проблем лекарите в Банско да изпращат пациенти в Разлог?

bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 03.04.2020
Чете се за: 01:03 мин.

Ситуацията с коронавируса в област Благоевград се променя ежечасно.

Днес се очакват да излязат около 18 проби. Общо за региона са доказани около 15 лица с коронавирус, 9 от тях са под карантина, двама са напълно излекувани, 3-ма са на болнично лечение. Тежки случаи няма в момента, но трима са починали. Това заяви за Сутрешния блок на БНТ Д-р Калоян Калоянов директор на Регионална здравна инспекция.

Д-р Калоянов уточни, че по време на карантината в Банско през бариерата спокойно са преминавали болни на хемодиализа, химиотерапия, за да бъдат обслужвани в болницата в Разлог. Не е имало проблеми с преминаването на тези болни при строг режим и линейки на Спешен център, каза той.

Тези, които са имали нужда от болнично лечение, чрез обаждане по телефона към личния лекар, са пренасочвани към болницата в Разлог или тези със съмнения за коронавирус - към инфекциозното отделение в Благоевград.

В болницата в Разлог се използва отделение, отделено от другите и при съмнение, ако пробите излязат положителни, се започва лечение и наблюдение. По-тежките случаи се настаняват в Благоевград.

РЗИ има налични предпазни средства за хората на първа линия - екипите на Спешен център и инфекциозното отделение, каза с-р Калоянов. Има логистичен център, на който всички желаещи лечебни заведения могат да получат лични предпазни защитни средства.

Директорът на болницата в Разлог пък заяви за БНТ, че по време на карантината в Банско са били изследвани от Банско 19 пациенти, 10 са с доказани пневмонии, но все още се очакват техните резултати. Те са настанени във вътрешното отделение.

В областта се очертава още един сериозен проблем. Очаква се 14 лекари в болницата в Гоце Делчев да напуснат.

Преди около месец те са подали своите предизвестия. Лекарите не са съгласни с начина, по който се ръководи болницата. Следващата седмица предстои среща с общинското ръководство, което ще действа като медиатор между двете страни, за да не се стига до напускане на лекари в тази тежка ситуация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екип на БНТ първи влезе в лабораторията в Стара Загора
Екип на БНТ първи влезе в лабораторията в Стара Загора
Има ли достатъчно предпазни средства за личните лекари?
Има ли достатъчно предпазни средства за личните лекари?