НОВИНИ

Иманярски набези в Гоце Делчев - багери разрушават археологически обекти

bnt avatar logo
от БНТ
07:15, 20.09.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Иманярски посегателства над археологически обекти отпреди хилядолетия край гърменските села Дъбница и Дебрен.

На набезите и огромните кратери се натъкнали археолози от Националния исторически музей, които тепърва ще проучват богатия на история район.

При започването на археологическите проучвания на обекта Свети Архангел край Дъбница преди месец археолозите се натъкнали на огромните изкопи.

"Установихме иманярска дейност с механизирана техника, най-вероятно с багер са унищожени гробни съоръжения от ранно-християнския период", заяви Илия Киров, ръководител па разкопките.

Първите проучвания на укрепеното селище, което е било населявано преди повече от 6 хиляди години, започнали в началото на 2020 година. Още тогава археолозите се били натъкнали на стотици иманярски разкопки.

"От дълги години тук към село Старо Дебрен, в последните над 30 години, има голяма иманярска дейност", допълни Илия Киров.

Иманярските набези към Дъбница са били пресечени преди 3 години с видеонаблюдение. А в момента, където е имало иманярски прояви, камери не могат за бъдат монтирани.

"Както може да се досетите хората, които го правят, са известни на всички и се знае кои са. Това, което трябва да се направи, е сериозни процесуални действия, за да спре", добави Минали Ваклинов, археолог.

"Преди години в района много често се случваше иманяри да разкопават, но миналата година решиха да построят параклис в района. Аз информирах община Гърмен, поставих въпроса, ще бъде изпратена проверка на място, за да се види какво се е случило", каза още Синем Бекирова, кмет на село Дъбница.

Обходи на физическа охрана, назначена от община Гърмен, е единственият вариант, с който би могла да бъде защитена огромната територия от иманяри. Такава охрана обаче не може да бъде назначена заради липсата на средства в общинския бюджет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радомирското село Владимир продължава да е без вода
Радомирското село Владимир продължава да е без вода
Пиян мъж нападна медицинска сестра в спешното отделение на болницата в Перник
Пиян мъж нападна медицинска сестра в спешното отделение на болницата в Перник