Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Имунизират децата от Украйна, за да могат да посещават детска градина или училище у нас

от БНТ
08:56, 16.07.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Във Варна над 340 деца от Украйна са имунизирани със задължителните за България ваксини от началото на бежанската вълна досега. Така те ще могат да тръгнат на детска градина или училище от есента. Родителите обаче често се сблъскват и с административни проблеми у нас.

Заради разминаване в имунизационния календар у нас и в Украйна деца на бежанци не могат да тръгнат на детска градина и училище.

"Те не поставят ваксина срещу пневмококи. Имат по-малък брой ваксини срещу тетанус, дифтерия, срещу коклюш и срещу инфлуенца", казва д-р Анка Баева, началник отдел "Противоепидемичен контрол", РЗИ - Варна.

Наталия Островская и дъщеря ѝ Арина са от 4 месеца в България. Двете ще останат у нас за по-дълго време, тъй като родният им град Мариупол е почти разрушен след бомбардировките. Детето трябва да тръгне на детска градина от септември, но преди това е необходимо да му бъде поставена една от ваксините.

"Проблемът беше, че всичките ни документи останаха в Украйна, и списъкът на ваксините, които са ѝ поставени по-рано. Имам само снимка, но докторът прояви разбиране и реши, че снимката е достатъчна. А и друга възможност да предоставим документите, няма", разказва Наталия Островская.

Наталия и Арина имат личен лекар. Той вече е изискал ваксината от здравните власти, въпреки липсващата документация.

"Много от тях са тръгнали по спешност, без да успеят да вземат необходимите документи. Необходимо е да бъдат съставени индивидуални имунизационни планове, за да бъдат включени в нашето общество тези деца без риск за нас", смята д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар от Варна.

Украинските бежанци, които искат да ваксинират децата си съобразно нашия имунизационен календар, се сблъскват с тромава процедура.

"Необходимо ни е да се ориентираме в обстановката документално, да зададем в писмен вид въпрос на РЗИ как точно да действаме, те да ни отговорят. Да дадем заявка за ваксини, да ги направим и отново да изпратим пациентите в РЗИ, за издаване на необходимите разрешителни, което просто забавя процеса и силно затруднява самите украински граждани", обяснява д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар от Варна.

Така се наложило Наталия и дъщеря ѝ Арина да чакат две седмици за поставяне на ваксината.

"Извършваме това и в кабинета, но понякога се струпват много хора и се налага да изчакват доста", казва д-р Анка Баева, началник отдел "Противоепидемичен контрол" към РЗИ - Варна.

От здравното министерство са осигурили достатъчно ваксини за украинските деца, за да могат наесен да тръгнат на детска градина и училище.

Петър Дойкински/Цветелин Цветков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Любомир Каримански, ИТН: Нагласата е да има правителство с третия мандат
Любомир Каримански, ИТН: Нагласата е да има правителство с третия мандат
Опасни жеги в Европа: Лондончани се възползват от прохладата на Темза
Опасни жеги в Европа: Лондончани се възползват от прохладата на Темза