НОВИНИ

Индия изстреля ракета с роувър към Южния полюс на Луната

индия изстреля ракета роувър южния полюс луната
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:20, 14.07.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Още
Слушай новината

Индия изстреля ракета към Луната, съобщиха световните осведомителни агенции. Целта на мисията е да изследва Южния полюс на Луната. Това би било изключително постижение за страната и би ѝ осигурило по-добра позиция в космическата надпревара.

Телевизионни излъчвания показаха изстрелването на ракетата на Индийската космическа агенция от главния космодрум в южния щат Андхра Прадеш. Мисията "Чандраян-3" трябва да изпрати спускаем апарат и роувър близо до Южния полюс на Луната около 23 август.

Досега само три космически агенции са успявали да достигнат лунната повърхност със свои космически кораби - тези на САЩ, бившия СССР и Китай. Никой досега не е стигал до Южния полюс.

Мисията "Чандраян-3" (на санскрит - "луноход"), включва спускаем апарат с височина 2 м, който ще постави роувър близо до Южния полюс. Роувърът би трябвало да функционира две седмици и да извърши серия от експерименти.

Шестколесният спускаем апарат и роувърът са оборудвани за изследване на лунната пръст и камъни, включително химическия състав, съобщиха индийските власти.

Опитът на предишната лунна мисия "Чандраян-2" да разположи спускаем апарат и роувър на лунната повърхност през 2019 г. приключи с разбиване на апаратите поради софтуерна грешка.

​Индия успешно стартира мисия до Луната

"Чандраян-2" струваше 140 млн. щатски долара, а целта ѝ беше да изучи засенчените лунните кратери, за които се смята, че съдържат остатъци от вода. Това отлагане на вода беше потвърдено от мисията "Чандраян-1" през 2008 г.

Космическата програма на Индия е активна от 1960 г. Като част от нея е разполагането на сателити в космоса. Един от тях беше разположен в орбитата на Марс през 2014 г.

Снимки: БТА

До април Индия е изстреляла 424 сателита на 34 страни, сред които Израел, ОАЕ, Казахстан, Нидерландия, Белгия, Германия. Индийската космическа агенция е спечелила почти 1,1 млрд. рупии (13,4 млн. щатски долара) за последните 5 години от изстрелването на чуждестранни сателити, каза представител на индийското правителство през декември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивалът Сан Фермин завърши с 35 ранени
Фестивалът Сан Фермин завърши с 35 ранени
Николай Костов: Амбицирани сме да излизаме достойно от всеки един двубой (Видео)
Николай Костов: Амбицирани сме да излизаме достойно от всеки един двубой (Видео)