​Индия успешно стартира мисия до Луната

Индия даде успешно начало на втората си мисия до Луната. Към естествения спътник на Земята полетя станцията "Чандраян - 2".

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:21, 22.07.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Успешният старт на ракетата носител "Чандраян - 2" на борда си беше посрещнат с бурни аплодисменти.

Сиван Каиласавадивуу, председател на Индийската организация за космически изследвания: Днес е исторически ден за Космоса, науката и технологиите в Индия. Изключително съм щастлив да обявя, че ракетата носител изведе Чандраян две в определената орбита.

Апаратът се отправи към Луната от втори опит. Първият му запуск беше планиран за 15 юли, но 56 минути преди старта от Космодрума в Бенгалския залив, беше отложен по технически причини. Излитането на "Чандраян 2" беше наблюдавано с огромен интерес.

Шайни, зрител: Чакахме много дълго време - то беше отлагано. И за това се чувствам късметлийка, че най-накрая се случи и успях да го видя! Много съм щастлива.

Очаква се "Чандраян-2" да достигне до Луната на 6-7 септември. Станцията се състои от орбитален модул, спускаем модул и малък луноход. Като амбицията е последният да кацне на Южния пояс на естествения земен спътник, който до момента не е изследван. Първата мисия на Индия към Луната беше през 2008 година, тогава обаче апарат не кацна върху лунната повърхност. Стойността на проекта е 145 милиона долара.

Ако мисията е успешна, Индия ще стане четвъртата държава, след Русия, САЩ и Китай, кацнала на Луната.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пускат фонтана пред Централна баня в София през август
Пускат фонтана пред Централна баня в София през август
32 медала за наши ученици на Олимпиадата по математика в Япония
32 медала за наши ученици на Олимпиадата по математика в Япония