НОВИНИ

Индия се превръща в новия епицентър на коронавируса в света

Заразените с коронавирус в страната вече надхвърлиха 4 милиона

индия превръща новия епицентър коронавируса света
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:30, 05.09.2020
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Индия бързо се превръща в новия епицентър на коронавирусa в света, поставяйки рекорд за най-голямото увеличение за ден в случаите, съобщава Блумбърг. Експертите прогнозират, че скоро ще задмине Бразилия, и в крайна сметка САЩ, като най-лошото огнище в световен мащаб.

86 432 нови случая доведоха общият им брой Индия до 4 023 179 инфекции, на трето място след Съединените щати, които имат над 6,3 милиона и Бразилия с 4,1 милиона.

Правителството облекчи ограниченията в опит да съживи икономиката, но сега Индия има най-бързо нарастващия брой случаи в света с над 80 000 на ден и най-високата дневна смъртност над 1000.

Броят на случаите в страната е нараснал от три на четири милиона само за 13 дни, като по този фактор изпреварва САЩ и Бразилия.

Пандемията сега се разпространява в селските райони, но също така се възражда и в големите градове като Ню Делхи и Мумбай.

Щатът Махаращра, който включва Мумбай, е в центъра на кризата в Индия, откакто през март беше наложено блокиране в цялата страна. Той все още представлява почти една четвърт от новите ежедневни случаи в страната с население от 1,3 милиарда.

Предвид икономическото си значение този щат ще продължи да влияе върху разпространението на инфекцията в страната, е мнението на експерти.

„Индия е втората по големина държава в света и една от тези със сравнително лоша система за обществено здраве. Затова е неизбежно огнището на Индия да стане най-голямото в света“, коментира преди дни Наман Шах, член на Националния институт по епидемиология в страната. „Няма да е изненадващо, независимо от това какво прави Индия“, каза Шах, член на екипа на индийското правителство по Covid-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна катастрофа спря движението по АМ "Тракия" край Карнобат
Поредна катастрофа спря движението по АМ "Тракия" край Карнобат
Пламен Стоянов-Дамбовеца излиза на свобода с мярка "подписка"
Пламен Стоянов-Дамбовеца излиза на свобода с мярка "подписка"