НОВИНИ

Инспекцията по труда: Служителите да не се съгласяват за прекратяване на договор по взаимно съгласие

bnt avatar logo
от БНТ
09:29, 07.04.2020
5830
Чете се за: 00:37 мин.
Бизнес

Ръстът на сигналите в Испекцията по труда в момента е изключително висок - с над 50% от обичайното за настоящия период на годината, заяви в студиото на Сутрешен блок гл. юристконсулт към Инспекцията по труда Николай Стоянов.Основните сигнали са свързани със заплащането на трудовите възнаграждения и обещетенията при прекратяването на трудовите договори, каза той.

Стоянов разясни, че Инспекцията по труда няма правомощия във връзка с прекратяването на трудовите договори, а само доколкото служителите да получат от работодателя необходимите документи, които са нужни да се регистрират в съответното бюро по труда и да започнат нова работа.

Николай Стоянов, гл. юристконсулт към Инспекцията по труда: При устни договорки между работодател и служител има голям риск работникът да изгуби част от своите права. Това, което апелира Главна инспекция по труда, е работниците и служителите да не се съгласяват за прекратяване по взаимно съгласие, тъй като това пряко влияе върху правото им да получават обезщетение за безработица.

Стоянов подчерта, че Инспекцията по труда се е ангажирала, когато получи сигнал за упражнение на натиск и насилие под каквато и да е форма спрямо работниците, да сигнализират съответната прокуратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: В света не достигат 5,9 милиона медицински сестри
СЗО: В света не достигат 5,9 милиона медицински сестри
Оневиниха кардинал Джордж Пел
Оневиниха кардинал Джордж Пел