НОВИНИ

Интер е шампион за 20-ти път в Серия А след победа в "Дерби дела Мадонина"

"Нерадзурите" се наложиха с 2:1 над втория в класирането Милан и така отвориха непреодолима разлика от 17 точки, пет мача преди края на сезона.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
23:49, 22.04.2024
Чете се за: 05:07 мин.
Спорт
интер шампион път серия победа дерби дела мадонина
Слушай новината

Интер спечели 20-та си титла в Серия А по възможно най-сладкия начин. "Нерадзурите" се наложиха с 2:1 над втория в класирането Милан и така отвориха непреодолима разлика от 17 точки, пет мача преди края на сезона. За първи път в историята на Серия А "Дерби дела Мадонина" носи такава важност за крайния изход на първенството.

Мачът започна с минута мълчание в памет на 26-годишния Матия Джани, който почина по време на мач от местната пета дивизия.

Франческо Ачерби откри резултата в 18-та минута. Централният защитник на Интер бе асистиран от партньора му в отбрана Бенжамен Павар, който успя да отклони топката след центриране от ъглов удар на Федерико Димарко.

Седем минути по-късно капитанът на символичните гости Лаутаро Мартинес изпусна златна възможност да удвои резултата. Аржентинецът получи добро центриране от Димарко във вратарското поле, но завършващият му удар профуча над вратата.

В 29-та минута Рафаел Леао се отскубна добре от защитниците на Интер и успя да нанесе точен изстрел, но ударът бе спасен от Ян Зомер.

Двубоят продължи да се развива със светкавичен темп, като в рамките на една минута и двата отбора имаха златни шансове да отбележат. Първо в 40-та капитанът на "росонерите" Давиде Калабрия нанесе опасен шут след ниското центриране на Юнус Муса, но отново Зомер бе на точното място.

При последвалата контраатака на "нерадзурите" Фикайо Томори не се справи добре с подаването на Маркус Тюрам, при което топката попадна в Хенрих Мхитарян, чийто изстрел бе спасен от Майк Менян.

Малко преди края на първото полувреме, асистентът Павар се прояви и на другия фронт, след като направи ключов шпагат на Леао в наказателното си поле.

Четири минути след подновяването на играта Маркус Тюрам удвои резултата в полза на Интер с шут от границата на наказателното поле. Синът на Лилиан Тюрам вкара за 2:0 и в първото издание на "Дерби дела Мадонина" този сезон при разгрома на "нерадзурите" с 5:1 през септември месец миналата година.

В 80-та минута "росонерите" намалиха изоставането си. Центрирането на резервата Самуел Чуквуезе стигна до Рафаел Леао, който отклони с глава към Матео Габия, чийто изстрел бе отбит в страничната греда от Зомер, но Фикайо Томори бе на точното място да направи добавка.

Милан имаше шанс да изравни три минути по-късно след поредно центриране на символичните домакини, този път от Кристиян Пулишич, при което Алесандро Бастони не реагира добре, но друга резерва Ноа Окафор не успя да се възползва.

Двубоят завърши с грозни сцени на терена. Първо в 93-та минута двата отбора се сдърпаха на терена, което доведе до червени картони за Тео Ернандес за Милан и резервата Дензел Дъмфрийс за символичните гости.

Малко след това, при изпълнение на ъглов удар на "росонерите", капитанът им Давиде Калабрия също бе изгонен за удар в лицето на Давиде Фратези. Корнерът не бе изпълнен добре и с това главният съдия сложи точка на мача.

С този двубой сезонът на Интер неофициално приключи, тъй като "нерадзурите" отпаднаха на осминафиналите на Шампионската лига и Купата на Италия от Атлетико Мадрид и Болоня.

Милан продължава битката си за втората позиция в Серия А. "Росонерите" имат актив от 69 точки, пет повече от третия Ювентус. Следващият им двубой е гостуване именно на "Старата госпожа".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Код жълто за проливни валежи в Западна България
Код жълто за проливни валежи в Западна България
Българките записаха три победи, едно реми и две загуби на европейското индивидуално първенство по шахмат
Българките записаха три победи, едно реми и две загуби на европейското индивидуално първенство по шахмат