НОВИНИ

Ирина Никулчина: Дано биатлонистите са осъзнали грешките си

bnt avatar logo
от БНТ
23:23, 10.02.2022
Чете се за: 06:12 мин.
Биатлон
Слушай новината

Бронзовата ни медалистка от Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити 2002 Ирина Никулчина гостува в предаването "Олимпийски върхове", в което коментира представянето на българските биатлонисти до този момент на Олимпиадата в Пекин.

Никулчина коментира представянето на дамите в индивидуалната дисциплина на 15 км, споделяйки вижданията си за класиранията на Мария Здравкова, Милена Тодорва и Даниела Кадева.

"За Мария това е едно от най-добрите ѝ класирания в нейната кариера при жените. Тя направи само един пропуск и спокойно можем да кажем, че за нея това е едно добро класиране. При Милена има неудовлетворение от този старт, но при нея просто през целия сезон не се получава стрелбата на прав. Там е разковничето, което може да ѝ донесе успех. Надявам се да се получи в следващите стартове. Вече минаха две състезания и се надявам напрежението при нея да е поотминало, за да може тя да се събере. Милена няма какво да губи. При Даниела нещата не се получават, защото тя е с травма и се подложи на операция точно преди Олимпиадата. Тя имаше и карантина, а това не се отразява добре на нито един спортист. Две-три седмици, когато не държиш пушката това се отразява на стрелбата. В индивидуалната дисциплина грешките водят до наказателни минути и това се отразява върху крайното класиране", заяви бившата биатлонистка.

Тя разясни малко повече и около състоянието на Даниела Кадева, която наскоро трябваше да се оперира.

"Кадева е със счупена кост на стъпалото и това я изкара от строя точно един месец преди Олимпиадата. Тя просто трябва да превъзмогне болката и да стисне зъби. Напрежението е голямо при нея, но в момента това са възможностите", сподели Никулчина.

Бившата биатлонистка говори още и за предстоящия старт на 7,5 км при дамите, изразявайки надежда, че те вече са преодолели първоначалното напрежение.

"Както казах, надявам се да е отминало напрежението. Предполагам, че са осъзнали грешките си и са наблегнали на психологическата страна, защото при всички се наблюдава едно напрежение. Направиха хубава подготовка през този сезон и може би са тръгнали с по-големи очаквания. Не знам какво точно се случва, защото отстрани нещата изглеждат по-различно. В интервютата гледам, че всички говорят за това, че се е отразила високата надморска височина. Това е шокиращо, защото винаги на такива места сме се чувствали комфортно и сме се представяли добре. Надявам се следващите стартове да бъдат по-добри", коментира тя.

Никулчина даде оценката си и за представянето на мъжете в индивидуалната дисциплина на 20 км.

"Мисля, че Митко направи най-доброто си класиране. 41-во място не е никак малко. Успя да се събере на стрелбата. Той започна сезона доста колебливо. От миналата година неговите резултати вървят надолу и смятам, че този му резултат е добро класиране. По-големи очаквания имахме към Владо. Той е световен вицешампион в тази дисциплина, но явно не беше неговия ден. Тръгна с две наказателни минути, които се отразяват и психологически особено в индивидуалната дисциплина. Надявам се Владо да превъзмогне този момент и да погледне по-позитивно към следващите стартове", сподели Никулчина.

Накрая, бившата биатлонистка се върна 20 години назад, за да си припомни спечелването на бронзовия медал в преследването на 10 км при жените на Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити 2002.

"Един ден, в който съдбата се преобърна за мен. Нямах никакви очаквания за този старт, тъй като изпуснах шансовете си на спринта. Тогава се движех втора и изтървах последния изстрел, с което загубих шансовете си за медал. Именно заради това тръгнах спокойна, без напрежение, отивах на рубежа и стрелях. Знаех, че имам шансове, защото по онова време бягах добре. Получиха се нещата на първа, втора и трета стрелба и изведнъж се оказах сред фаворитите, което не очаквах. Явно беше моят ден. За последната стрелба исках да избегна съперничките си и да застана на първи коридор, защото винаги го има този момент да погледнеш в съседния коридор. Реших да направя една атака преди рубежа и това ги шокира. Те се подведоха по моето темпо и допуснаха грешки. Беше голямо шоу, защото по време на стрелбата само чувах псувните около мен. Впоследствие като влязох да въртя наказателните обиколки погледнах към таблото и разбрах, че имам шансове за медал. Не се състезавах обаче със случайни състезателки. До мен бяха Магдалена Форсбер и Лив Грет Поаре, а това са фаворити във всяка една гонка. Просто обаче нещата се получиха за мен в този ден", завърши Ирина Никулчина.

Автор: Слави Илиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Стефанов: Надявам се на добри резултати за Алберт Попов и Камен Златков
Валентин Стефанов: Надявам се на добри резултати за Алберт Попов и Камен Златков
Бионсе с първа номинация за "Оскар"
Бионсе с първа номинация за "Оскар"