НОВИНИ

Ирина Винер оспорва наказанието си от ФИГ

Ирина Винер Усманова
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:10, 28.03.2023
Чете се за: 02:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на руската федерация по художествена гимнастика и старши треньор на националния отбор Ирина Винер обжалва отстраняването си от турнирите под егидата на Международната федерация по гимнастика (ФИГ) в Апелативния трибунал на Фондацията за етика на гимнастиката, съобщи тя за ТАСС.

На 6 март ФИГ наказа Винер с лишаване от права за срок от две години заради "обидни изявления в медиите" след поражението на руския отбор по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Токио 2020.

"Смятам санкциите, наложени ми от Комисията по етика, за несправедливи и след консултация с адвокати реших да обжалвам пред Апелативния комитет", заяви Винер.

В началото на месеца ФИГ обяви, че Ирина Винер няма право да участва или да бъде акредитирана в каквато и да е роля в международно състезание, включително като треньор, ръководител на делегация или друга официална роля в което и да е събитие на ФИГ за период от две години, които ще влязат в сила един ден след вдигането на мерките на федерацията, свързани със ситуацията в Украйна, или при условие, че мерките на ФИГ бъдат отменени в рамките на пет години от датата на това решение.

Разследването е свързано с оттеглянето на кандидатурата на Наталия Кузмина от изборите за Техническия комитет по художествена гимнастика на ФИГ през 2021 година. Публичните изявления в медиите след поражението на руския отбор по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Токио 2020 бяха признати за обидни и нарушаващи правилата на ФИГ. Русия оттегли кандидатурата на Кузмина от изборите, след като Винер я критикува остро за съдийство на Олимпиадата. На турнира в Токио Дина Аверина остана втора в индивидуалния многобой след Линой Ашрам (Израел), а при ансамблите Русия взе сребро, а България спечели историческа първа титла. Техническият комитет на ФИГ по-късно обясни, че не е имало грешки или пристрастия при оценяването на съдиите в Токио.

Комисията по етика реши, че Винер е отговорна за нарушаване на правилата на ФИГ и й наложи двугодишно наказание.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Образователният министър за бомбените заплахи: Директорите са подготвени и знаят правомощията си
Образователният министър за бомбените заплахи: Директорите са подготвени и знаят правомощията си
Сигнали за бомба и в училища във Варна - няма евакуация в някои от тях
Сигнали за бомба и в училища във Варна - няма евакуация в някои от тях