НОВИНИ

Испания: Ваксината на "Астра Зенека" да се прилага при хора между 60 и 65 г.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:08, 08.04.2021 (обновена)
7560
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Здравните власти в няколко европейски държави препоръчват да има възрастови ограничения за ваксината на "Астра Зенека". Сред тях са Белгия, Италия, Германия и Франция.

В Испания на специален съвет обсъдиха последната информация от Европейската агенция по лекарствата във връзка с препарата на "Астра Зенека". Агенцията обяви, че необичайните случаи на тромбози са "много редки нежелани реакции" и потвърди позицията си, че ползите от тази ваксина са много повече от рисковете.

Ваксината на "Астра Зенека" да се прилага при хора на възраст между 60 и 65 години. Предложението е испанското министерство на здравеопазването след проведен снощи междутериториален съвет по здравеопазване.

"Ваксинационната стратегия се променя по отношение на ваксината на "Астра Зенека" и тя ще бъде прилагана на хора над 60-годишна възраст", каза министър Каролина Дариас.

Испанската национална агенция по лекарствата съобщи колко са случаите на странични ефекти след ваксинация.

"Общо случаите на тромбози са над 12 при поставени повече от милион и 700 хиляди дози. Повечето от случаите са при жени по-млади от 55 години", заяви Мария Хесус Ламас.

В Испания засега не е ясно каква е препоръката към хората под 60-годишна възраст, които вече имат една поставена доза от оксфордската ваксина. Вчера в автономната област Кастилия и Леон не изчакаха становището на Европейската агенция по лекарствата и местните власти временно спряха ваксинирането с "Астра Зенека".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алерголог: Реакциите при оксфордската ваксина са сравними със страничните реакции от хепарина
Алерголог: Реакциите при оксфордската ваксина са сравними със страничните реакции от хепарина
Опасна хранителна добавка се предлага в интернет
Опасна хранителна добавка се предлага в интернет