НОВИНИ

ЕМА: Необичайните случаи на тромбози са "много редки нежелани реакции" от "Астра Зенека"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:36, 07.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейската агенция по лекарствата призна връзка между ваксинацията с "Астра Зенека" и случаите на тромбози, но отново подчерта, че те са много редки и че нейната позиция остава, че ползите от тази ваксина са много повече от рисковете.

Агенцията не може да каже какви са причините, които водят до тези тромбози. Според тях е възможно това да е имунна реакция на организма, но това са само предположения, затова ще продължат да се следят тези случаи. От агенцията призоваха всички хора постоянно да съобщават за здравословното си състояние след ваксиниране.

От Европа настояват, че ваксината трябва да се използва в борбата срещу вируса.

Възможни са странични ефекти в първите 2 седмици след ваксинирането, но не е ясно какви са.

От ЕМА призовават хората да се наблюдават и при най-малката тревожност да се обръщат към лекарите.

Няма конкретни препоръки към държавите при кои възрастови групи да се използва ваксината. Белгия вече реши да я използва само при хора под 55 години.

България също реагира с извънредно заседание на Националния ваксинационен щаб.

Ще прилагат с повишено внимание ваксината на "Астра Зенека" на жените под 60 години

"Случаите на нежелани реакции при 25 милиона поставени дози в ЕС и Великобритания са 62", съобщи Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата. Поставянето на ваксината на "Астра Зенека" у нас ще продължи, но с повишено внимание сред жените под 60 години, тъй като повечето случаи са именно в тази възрастова категория.

Ваксината на "Астра Зенека" - какво всъщност ни каза ЕМА?

"След много задълбочен анализ, заключихме, че съобщените случаи на необичайно съсирване след ваксинация с "Астра Зенека" трябва да бъдат посочени като възможни странични ефекти. Както казахме и миналата седмица, събрахме експертна група от различни специалисти. На базата на съществуващите досега доказателства, връзка между специфични рискови фактори като възраст, пол или предишни заболявания, не може да бъде открита. Възможно обяснение на тези странични ефекти е имунен отговор на ваксината", заяви Емър Кук, директор на Европейската агенция по лекарствата.

Необичайните случаи на тромбози трябва да бъдат изброени като "много редки нежелателни реакции" - това е последното заключение на Европейската агенция по лекарствата за препарата на "Астра Зенека".

От агенцията посочват, че препаратът продължава да е ефективен и да спасява човешки животи. Експертите ще продължат да анализират докладваните случаи на тромбози.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Ангелов свиква извънредно заседание на ваксинационния щаб
Министър Ангелов свиква извънредно заседание на ваксинационния щаб
Иран ще се откаже от преговорите по ядрената сделка, ако отсрещната страна бави процеса
Иран ще се откаже от преговорите по ядрената сделка, ако отсрещната страна бави процеса