НОВИНИ

Няма желаещи за ваксинация с "Астра Зенека" в кабинета за хора над 65 г. в "Св. Иван Рилски"

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:25, 07.04.2021 (обновена)
6983
Чете се за: 02:07 мин.
Здраве
Слушай новината

Без желаещи да се ваксинират с "Астра Зенека" в първия открит днес кабинет за ваксинация срещу COVID-19 за хора над 65 години в столичната болница "Св. Иван Рилски". Засега той работи само с тази ваксина. Единствените, които дойдоха, искаха да се запишат за ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", които се очаква да пристигнат скоро в болницата.

Кабинетът е на втория етаж в болницата и работи всеки ден от 10 до 16 часа с предварително записване по телефона.

"Телефонът непрекъснато звъни, но възрастните хора се записват за ваксинация с РНК ваксините - тези на "Пфайзер" и "Модерна". Най-вероятно заради кампанията, която се разрази във връзка с ваксините на "Астра Зенека" има отлив от тях, заяви Моника Николова - пиар на УМБАЛ болница "Св. Иван Рилски".

До обяд само един възрастен човек дойде в кабинета с желание да се ваксинира с "Астра Зенека", но тъй като не беше се записал предварително, го изпратиха в общия кабинет за ваксинации и той междувременно се отказа.

Според лекарите обаче сега не е време да се колебаем и да избираме между ваксините.

"Ваксината е единственото лекарство за ковид на този етап. И като гледаме броя на разболяващите се, броя на постъпващите в болницата и тежкото протичане, завършващо с фатален край, аз им препоръчвам да изберат ваксината, която в момента е налична", коментира доц. Стефан Вилалов - административен отговорник за ваксинацията в болница "Св. Иван Рилски".

До края на деня все пак се появиха още двама възрастни над 80 години и поискаха да се ваксинират с "Астра Зенека". Кабинетът ще продължи да работи в очакване и на други ваксини.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минута мълчание в памет на медиците, загубили битката с COVID-19
Минута мълчание в памет на медиците, загубили битката с COVID-19
Извършителят на показното убийство в София е следил жертвата си 4 часа
Извършителят на показното убийство в София е следил жертвата си 4 часа