НОВИНИ

"Амнести Интернешънъл": Русия бавно убива Навални

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:12, 07.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
Русия
Снимка: Архив/ БГНЕС
Слушай новината

"Амнести Интернешънъл" обвини Русия, че бавно убива Алексей Навални. В доклад на неправителствената организация се посочва, че опозиционерът е принуден да излежава присъдата си в лоши условия, а също и ще е подложен на мъчения в затвора. Кремъл отхвърля обвиненията.

Трети ден Алексей Навални е в болничното крило на затвора, в който излежава присъда от 2.5 години. В Инстаграм опозиционерът сподели, че има висока температура и кашлица, както и че част от съкилийниците му имат туберколоза. Направеният му вчера PCR-тест е отрицателен.

Темата Навални попадна и в годишния доклад на правозащитната организация "Аменсти Интернешънъл" за човешките права по света. Според тях, критикът на Кремъл е поставен в условия, които могат бавно да го убият.

"Според нас той е поставен в условия, които са близки до мъчението. Да лишаваш човек от сън, е форма на мъчение. Това, че го будят на всеки един-два часа, е мъчение, както и отказът да му бъде предоставена медицинска помощ от лице, на което той има доверие. Русия и руските власти вероятно са го поставили в ситуация на бавна смърт и вероятно търсят начин да прикрият какво точно се случва с него", каза генералният секретар на "Амнести Интернешънъл" Агнес Каламард.

Вчера пред затвора се събраха десетки привърженици на Алексей Навални, които настояваха за незабавното му освобождаване. Част от тях, сред които и личната му лекарка, бяха задържани.

"Очевидно е, че руските власти нарушават правата му и ние сме длъжни да попречим това да се случва. Вече беше извършен опит за убийство на Навални, беше отровен с Новичок, а сега е арестуван и поставен в неприемливи условия", каза генералният секретар на "Амнести Интернешънъл" Агнес Каламард.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиненията. Той беше категоричен, че Алексей Навални получава същото отношение, каквото има към всички затворници и че при нужда от медицинска помощ, такава му е оказвана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Следите остават": Да си длъжник на три банки - друг е взел парите, но ти плащаш
"Следите остават": Да си длъжник на три банки - друг е взел парите, но ти плащаш
Д-р Габровски: Ако проявявахме достатъчно разум, нямаше да има нужда от тези рестрикции
Д-р Габровски: Ако проявявахме достатъчно разум, нямаше да има нужда от тези рестрикции