НОВИНИ

Италия блокира ваксини за Австралия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:17, 05.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Италия блокира износа на 250 хиляди дози от ваксината на "Астра Зенека", произведени в страната. Правителството в Рим е първото, което се възползва от възможността да спира експорт препарати срещу коронавирус. Австралия обяви, че това няма да засегне сериозно имунизационната й стратегия.

Но обяви, че ще помили ЕК да преразгледа решението на Италия. По-рано от Брюксел обявиха, че подкрепят действията на италианските власти. За първите три месеца от годината "Астра Зенека" ще успее да произведе едва 40% от заявените количества. Като причина е изтъкват производствени проблеми. Ръст на новозаболелите в Европа.

Според Световната здравна организация тенденцията е притеснителна. А по данни на икономическата комисия на ООн за Латинска Америка и Карибите неравенството и бедността задълбочават Ковид кризата в региона.

"През 2020 година приходите на около 491 милиона латиноамериканци са три пъти по-ниски от прага на бедността. Това означава, че 8 от 10 души са уязвими", каза Алисия Барсена, председател на комисията.

До края на тази година стаден имунитет няма как да бъде постигнат. За това ваксинирането е от ключово значение.

"Истината е, че има огромно разлика във възможностите за достъп до ваксините, особено в развиващите се държави. Вече видяхме, че развитите страни пазят препаратите за собственото население. Необходима е спешна и реална международна и регионална солидарност", допълни Алисия Барсена.

Ако не бъдат предприети спешни мерки, тежките последствия ще бъдат както краткосрочни - увеличение на смъртността, така и дългосрочни - като очакваната продължителност на живота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск заминава за Ирак за среща с политическия елит и духовни водачи
Папа Франциск заминава за Ирак за среща с политическия елит и духовни водачи
Над 19 000 души вече са си запазили час за имунизация
Над 19 000 души вече са си запазили час за имунизация