Здравната комисия одобри МС да започне консултации за доставка на ваксини от трети страни

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:13, 04.03.2021 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Дебат за доставка на "Спутник V" и в българския парламент. На последното си заседание Здравната комисия разгледа предложението на БСП страната ни да започне преговори с Русия за доставка на ваксината. От Агенцията по лекарствата обясниха, че това е невъзможно без одобрение на Европейската агенция по лекарствата. В крайна сметка комисията реши да даде възможност на правителството да започне консултации с ЕК за възможностите за доставка на ваксини от трети страни.

Предложението на БСП е парламентът да даде възможност на правителството да преговаря директно с Русия за доставка на 'Спутник V".

"Недостиг на ваксини има и това го знаят и децата в България. И зелените коридори нито са коридори, нито са зелени", заяви Георги Михайлов от БСП.

От Агенцията по лекарствата обясниха, че българското законодателство не позволява директни преговори с Русия, каквито водят други държави в ЕС.

"Член 10, където има възможност Министерството на здравеопазването да издава разрешение за неразрешен продукт, се касае за лечение. В случая става въпрос за профилактика и България не може да започне такава процедура", заяви Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата.

"Всички материали, с които се запознах, не намерих наистина, че официалното търговско наименование на ваксината е "Спутник V", заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ.

От ДПС призоваха за консенсус по темата. От ГЕРБ предложиха вариант, който БСП подкрепи, а след това оспори.

Утре депутатите ще решат окончателно дали ще дадат възможност на кабинета да започне консултации с ЕК за доставка на ваксини, получили разрешение за употреба в държави извън ЕС.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Рязко и съществено застудяване ни очаква през почивните дни
Рязко и съществено застудяване ни очаква през почивните дни
Клинични наблюдения: Ефектът от хранителните добавки срещу вирусите
Клинични наблюдения: Ефектът от хранителните добавки срещу вирусите