НОВИНИ

Ключови имена липсват в листите на ГЕРБ, "НФСБ-Воля" и ДПС

Николай Минков
от Николай Минков
19:25, 04.03.2021
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

От патриотичната коалиция "НФСБ-Воля" и от ДПС обявиха кандидатдепутатските си листи. И в тези листи, както и в представените от другите партии, липсват някои ключови имена. Трима от сегашните министри също няма да се кандидатират за депутати.

Предстоят най-важните избори след 1989 година, защото трябва да се потвърди извоюваната тогава демокрация. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ при представянето на кандидатдепутатските листи онлайн чрез Фейсбук страницата на партията.

"Тогава трябваше да се победи тоталитарното управление, сега трябва да победим авторитаризма, агресията и арогантността. Ако тогава трябваше да се зададе посоката, сега трябва да се очертае хоризонтът. Трябва да се зададе ускорен ритъм, ускорен темп на развитие, за да наваксаме изоставането. Ние имаме програмата за ускорено икономическо развитие на страната", заяви Мустафа Карадайъ.

Очаквано лидерът на ДПС оглави листатите в Кърджали и Шумен. Прави впечатление, че в листите липсва Делян Пеевски. Икономическият експерт Йордан Цонев пък поема Враца.

Д-р Хасан Адемов ще води листата в Добрич за втори път. Рамадан Аталай този път е в Пловдив област, като досегашният депутат от този район Джевдет Чакъров поема първото място в Силистра. В Пловдив-град първи е Танер Али - досега избраник от Търговище.

Липса на емблематични лица има и в листите на ГЕРБ. Менда Стоянова, която години беше начело на едни от най-важните парламентарни комисии, няма да участва в надпреварата. Отсъства и Красимир Велчев, който е в партията от създаването ѝ, беше и заместник-председател на парламентарната група.

Липсва и ген. Константин Попов - настоящ шеф на комисията по отбрана. От листите отсъства и сегашният заместник-председател на парламента Емил Христов.

От настоящия кабинет единствените министри, които не фигурират в листите на партиите си за тези избори, са Боил Банов, Емил Димитров-Ревизоро и Марияна Николова.

В листите на БСП едни от отсъстващи са Дора Янкова, д-р Георги Йорданов и Георги Търновалийски.

Лидерите на НФСБ и Воля, част от новата патриотична коалиция, пък ще се кандидатират само от един многомандатен район. Така Валери Симеонов залага на Бургас, а Веселин Марешки на Варна.

"Политиците трябва да бъдат слуги на народа, а не обратното", коментира Марешки.

"Нашите две политически партии са поставени и са изградени върху основата на икономическия патриотизъм. Нещо, което, за съжаление, в предните коалиции не се получаваше особено успешно", заяви Валери Симеонов.

Досегашните депутати Борис Ячев и Кръстина Таскова оглавяват листите в Пловдив област и Стара Загора, а Пламен Христов в 25 район в София.

Знакови имена от спорта като Димитър Пенев и Петър Жеков също се включват в надпреварата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще плащаме за изхвърления боклук?
Как ще плащаме за изхвърления боклук?
Какво трябва да знаем за вота в условията на извънредна обстановка?
Какво трябва да знаем за вота в условията на извънредна обстановка?