НОВИНИ

"България извън България": На гости на българското училище в Париж

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 04.03.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Още
Слушай новината

Българското училище в Париж носи името на Иван Вазов и е създадено през 2014 г. от сдружение "Христо Ботев". Там се събират децата всяка събота преди обед, а след обед учат дистанционно.

Тази година тук се обучават 115 деца от 8 държави. Започват от детската градина до 12-и клас. Повечето са родени извън България - предимно в семейства, които държат децата им да знаят български език.

"В двете форми на обучение - присъствена и дистанционна, се изучават български език и литература, история и география на България. Училището се подпомага от българското Министерство на образованието и науката, затова свидетелствата му се признават и в страната, парижкото кметство също помага на училището, като му предоставя модерна сграда. Освен учебните занятия, имаме и извънкласна дейност училищен хор, театрално студио, състав за народни танци и клуб за спортни танци. Децата се изявяват, подготвят програми за голямо Коледно тържество и празник в края на учебната година", каза доц. дпн Елена Сачкова, директор на БУ "Иван Вазов", Париж, Франция.

Макар семействата им да са от различни етноси, децата от училището редовно участват в конкурси и печелят награди по литература, рисуване и пеене, където се представят на български език.

"Повечето от наградите ни са свързани с литературно творчество и ние сме много горди с това, защото децата ни се конкурират и печелят с деца, които растат в българска среда, а това за нас е много важно, защото учениците ни не просто могат да говорят и пишат на български език, те могат да творят на този език и го правят много, много добре. Техните любими теми са България, баба и дядо, приятелите им, любимите им места, затова в есетата им, в стихчетата, в техните рисунки се усмихват тези мили образи и винаги е много приятно човек да ги чете и да ги гледа", разкри Янета Димитрова, учител в БУ „Иван Вазов", редактор на УВ "Вазовчета".

Училището издава свой вестник, където учениците се проявяват като репортери представители на държавите, в които са живеели преди те или техните родители. Тези дни работят над броя, посветен на националния празник на България, баба Марта и празника на мама.

"Ние имаме един огромен международен вестник, макар и детски. Надяваме се да получим един много силен, много усмихнат брой. Вече имаме заявки от деца от няколко държави и от 5-6 града в България, така, че работим и в тази насока", каза Янета Димитрова.

Макар и далеч от България, възпитаниците на училището в Париж остават свързани с близките и приятелите си у нас. А на интернет страницата си публикуват информация и истории от ежедневието си там.

Репортер: Герасим Герасимов

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое пак победи Славия в А група, жени
Берое пак победи Славия в А група, жени
Терезе Йохауг с трето злато на световното по ски бягане
Терезе Йохауг с трето злато на световното по ски бягане