НОВИНИ

Скенер от най-ново поколение в онкологичния център в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 04.03.2021
6884
Чете се за: 02:57 мин.
Още
Слушай новината

Нов и единствен по рода си ПЕТ скенер заработи в Онкологичния център в Бургас. Благодарение на тази модерна апаратура се откриват навреме метастази при онкоболни пациенти, както и се проследява ефекта от лъче- и химиотерапия.

81-годишният Петко от Бургас е с онкологично заболяване на простата. Чакал е няколко месеца, за да си запише час за преглед.

"Операции - не. Болки - няма, нищо няма. 10-11 години вече минаха. Трябваше да ми правят контролен преглед на годината веднъж и включиха и това", каза Петко Иванов.

След тежка операция за отстраняване на туморни образувания и няколко курса химиотерапия Недялка ще се изследва за 2-ри път на ПЕТ скенер.

"В момента се чувствам добре. Вече ПЕТ скенера ще покаже има ли нещо, няма ли. Предния път аз го правих във Варна. Хубаво е да има в по-големите - в Стара Загора. Ето, днес имаше жена от Стара Загора", каза Недялка Стойкова.

Преди процедурата всеки пациент спазва строга диета и трябва да му бъде инжектирана глюкоза. Благодарение на нея се определя точното местоположение на тумора в организма.

"Това е диагностичен апарат, който улавя импулсите, отделени от тялото на пациента, който е инжектиран с радиоактивно вещество. Превръща ги в електрични импулси, които след това се трансформират в образи", обясни д-р Петя Тусчиева, началник на отделението по "Нуклеарна медицина" в КОЦ-Бургас.

Новият апарат се движи около пациента и прави серия от снимки. Изображенията се изпращат до няколко монитора, където лекарят ги наблюдава. По време на процедурата, която отнема около 20 минути, пациентът трябва да е в неподвижно състояние.

"На този монитор тече самото изследване, а на другия цялостния образ излиза след това. Много по-подробен е, много по-рано могат да се хванат метастазите. Определено има разлика от обикновения рентген", каза Лилия Желязкова, рентгенов лаборант.

"Тук освен ПЕТ скенер на горния етаж има и СПЕЦ скенер, който е футон емисионен томограф и е свързан и откриване наличието на тумори и в костите", каза проф. д-р Христо Бозов, управител на КОЦ-Бургас.

Медицинска апаратура в бургаския онкодиспансер е последно поколение в световен мащаб. Тя е роботизирана, щади здравите тъкани и работи с по-ниска степен на облъчване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви постигнаха експресна победа в Базел
Сестри Стоеви постигнаха експресна победа в Базел
Започва ремонт на спортните зали на стадион "Ивайло" във Велико Търново
Започва ремонт на спортните зали на стадион "Ивайло" във Велико Търново