НОВИНИ

Пролетната ваканция за учениците до 11-и клас ще бъде от 3 до 11 април

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:00, 04.03.2021 (обновена)
10343
Чете се за: 03:37 мин.
Още
Слушай новината

Пролетната ваканция не се променя, обявиха от просветното министерство. Въпреки различните мнения на учители, ученици и родители тя остава от 3 до 11 април. На училище днес се върна и третата група ученици - тези от 6-и, 9-и и 12-и клас. Дванайсетокласниците са за втори път присъствено на училище.

Обсъждат се вариантите и как ще се редуват учениците, след като приключат трите ротации.

Деветокласниците поставиха своебразен рекорд, те не са били присъствено на училище от 29-ти октомври, което е повече от четири месеца. Казаха обаче, че не се чувстват ощетени- който искал се подготвял добре и онлайн. Разделение в мненията за ваканциите- учениците искат две, учителите предпочитат старата пролетна заради заложени контролни и заявени почивки.

Учениците от 9-ти "в" клас на столичното 7-мо средно училище се върнаха в клас след четири месеца.

БНТ: Успяхте ли добре да се подготвят онлайн толкова дълго време?

Калина, 9 клас: За всеки е различно, мисля, че който има желание за знание винаги ще намери начин да го научи.

Беатрис, 9 клас: Много повече се научава в училище от гледна точка на това, че повече се съсредоточаваш, в къщи има много неща, от които можеш да се разсейваш.

БНТ: А дали ще сте губещият випуск, клас, защото на вас се наложи най-много да изчаквате в къщи?

Беатрис: Не, не мисля, че сме губещи, дали ще съм в къщи или тук аз, ако искам да науча - ще науча.

По думите на просветния министър Красимир Вълчев след приключването и на тази последна ротация на учениците, от 18 март те ще започнат отново да се редуват. Най-вероятно обаче първи този път ще са 7, 8 и 10 клас, тъй като 12-ти вече ще е бил два пъти присъствено на училище. Ще се направи и така че 7 и 12-ти клас да учат най-дълго време присъствено заради изпитите, които им предстоят.

Момчил, 12 клас сподели: "Онлайн обучението има своите плюсове и минуси, но смятам, че сега ни предстоят може би най-важните изпити и лично за мен аз бих предпочел да сме присъствено".

Днес в ранния следобяд министерството реши дилемата за пролетната ваканция като остави стария вариант - тя да е от 3 до 11 април. Оказа се, че фенове на двете ваканции, една през март, а друга в края на април са били учениците, а на стария вариант - учителите.

Калина, 9 клас сподели: "Мисля, че две ваканции ще са ни добре, определено".

Маруся Никова, директор на 7-мо СУ заяви: "Предпочитаме ваканцията да е така като е заложена в заповедта на министъра още през август месец и така както е планирана, на базата на тази заповед са разпределени графиците за класни и контролни работи, немалко родители и колеги имат планирани мероприятия за този период".

За учениците от 12-ти клас както всяка година пролетната ваканция остава кратка - от 8 до 11 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ким Клайстерс получи "уайлд кард" за Маями и Чарлстън
Ким Клайстерс получи "уайлд кард" за Маями и Чарлстън
Антонио Вутов бележи в Унгария при победа на Мезьокьовешд
Антонио Вутов бележи в Унгария при победа на Мезьокьовешд