НОВИНИ

57% от интензивните легла у нас са заети с пациенти с COVID-19 - причината е британският вариант

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:03, 04.03.2021
Чете се за: 06:25 мин.
Здраве
Слушай новината

Ръст на заболеваемостта от COVID-19.

Тенденцията от последните седмици се запазва, беше отчетено на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Заради разликите в броя на заразените по области ще се прилагат локални мерки. В Бургас вече е забранена плановата дейност в болниците. В столицата според здравния министър на този етап ограничаване на плановите хоспитализации не е необходимо.

Регионален подход в овладяването на епидемията заради различната заетост на болничните легла - това е реакцията на Щаба към нарастването на случаите в страната. Към момента са заети почти 60% от интензивните легла на национална база. Причината е британският вариант на вируса, при който заразата се предава много лесно.

600 проби са изпратени за анализ в Германия, за да се установи колко е разпространен този вариант у нас. Какви мерки ще предприеме всяка област зависи от решението на областните щабове.

По-късно се очаква да бъде представен електронният регистър, през който ще може да запазваме час за поставяне на ваксина.

През март се очаква да получим поне 300 000 дози ваксини от тримата одобрени производители в Европа.

Заболеваемостта за 14 дни се покачва, а докъде ще е стигне - зависи от поведението на всички нас, отбеляза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Като основна причина той изтъкна британския вариант на вируса, чийто процент продължава да расте във всички проби в Европа.

"След него идва южноафриканският вариант, след него идва бразилският вариант, в момента има изключително неприятни съобщения за нигерийския вариант, рано е да кажем какви са характеристиките им, рано е да се плашим, но като казах плашим, ще си позволя това последно изречение - даването на тези данни, които са факти, които могат да бъдат проверени плашене ли е на хората или не? А какво би било другото - да ги знаем и да не ги кажем - дали няма да е престъпление срещу общественото здраве", каза доц. Кунчев.

От Щаба отчитат добра тенденция - броят на излекуваните е значително по-голям спрямо потвърдените случаи. Има обаче тенденция за плавно покачване на числата - както на заболеваемост, така и на заетост в болници.

"Заетостта на леглата не е дифузно увеличена в цялата страна, а само в определени области, където заболяемостта е различно увеличена. Обсъждаме на ниво Национален оперативен щаб и Министерство на здравеопазването прилагането на локален подход за противоепидемични мерки и овладяване на пандемията по тези места", посочи министър Ангелов.

Щабът в Бургас, например, е взел решение да бъде отменен плановият пример и плановата дейност на болниците в града.

Защо болницата в Бургас спря плановите операции

Главният държавен здравен инспектор заяви, че подобно решение е напълно оправдано и препоръча това да направят и другите щабове - по-специално в Кюстендил, Враца, Плевен и София-град.

Обмислят локални мерки срещу разпространението на COVID-19 в страната

"Там, където има много лечебни заведения, да кажем както в София, не е задължително това да важи за всички тях, но тези, които са натоварени, тези, които в момента поемат голямата тежест, защото вие виждате, че хоспитализираните вече минаха 5000, трябва да имат възможност да работят и да приемат повече хора", каза доц. Ангел Кунчев.

Колкото до ваксините - "Александровка болница", Военномедицинска академия, "Света Анна" и "Пирогов" ще ваксинират членовете на Секционните и Районните избирателни комисии в София. Списъците трябва да бъдат готови до утре, а срокът за ваксиниране с първа доза е 10 март.

Директорът на "Пирогов" заяви, че има създадена организация, както и запазени ваксини:

"Когато ние имаме подаден списък, който минава през РЗИ и той е подаден съответно към болницата, ние почваме да звъним на всеки един от тези членове, кога и в колко часа да заповяда да бъде ваксиниран. Когато той не се яви, става проблем, защото сме извадили от тази, доста трудно логистично за съхранение ваксина, ние изваждане съответно флаконите, които са предвидени за съответно за всички членове на СИК и ако случайно някой от тях не ни подаде обратна връзка, че няма да се яви поради заболяване, поради това че не е в съответното населено място, или по някаква друга негова лична причина. Тези ваксини остават и те трябва да бъдат използвани по предназначение, за съжаление не за СИК, а тогава се налага да бъдат викани други желаещи или резерви, така че болката ми е както ние се обаждаме и активно търсим членовете на СИК да дойдат да се ваксинират, така и да имаме обратната връзка, че те няма да могат да дойдат, и да им се даде друга дата до 10 март, за да бъде извършена ваксинацията", каза проф. Балтов.

Той призова за обратна връзка от членовете на Секционните и Районните избирателни комисии, за да се ваксинират повече хора, както и да не се похабяват ваксините.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с драматична загуба от Турция на Балканиадата
България с драматична загуба от Турция на Балканиадата
БНТ4 вече се излъчва и в Република Северна Македония
БНТ4 вече се излъчва и в Република Северна Македония